Kredietbeoordelaar S&P heeft Twitter vrijdag de junkstatus toebedeeld vanwege de hoge financiële risico's bij het bedrijf.

S&P beoordeelt Twitter nu met een BB-rating.

Volgens het bedrijf heerst er bij Twitter grote onzekerheid over de financiële toekomst van het bedrijf. Twitter kampt al tijden met een afnemende groei van het aantal gebruikers.

Bovendien werd in het afgelopen kwartaal een verlies geleden van 175 miljoen dollar over 361 miljoen dollar omzet. Tot nu toe is er dit jaar al 450 miljoen dollar verlies geleden.

Zorgen

S&P stelt zich ook zorgen te maken over de 1,8 miljard dollar aan zogeheten converteerbare obligaties die Twitter heeft.

Deze obligaties, een schuldbewijs van een lening, kunnen worden omgezet in aandelen en dat brengt een financieel risico voor investeerders met zich mee. Meer aandelen betekent ten slotte dat de waarde van een aandeel afneemt.

Andy Liu, analist bij S&P, schreef volgens de LA Times dat Twitter potentie heeft te groeien, maar dat het bedrijf noemenswaardige investeringen in producten en diensten moeten maken om deze groei te bewerkstelligen.

Toekomstplan

Twitter maakte woensdag een toekomstplan bekend waarin video belangrijker wordt. Bovendien gaat het bedrijf overzicht bieden van de beste tweets die een gebruiker gemist heeft in de tijd dat hij afwezig is en gaat het nieuwe gebruikers automatisch een tijdlijn volgen met boeiende accounts om te volgen.

Het bedrijf veranderde de afgelopen jaren meerdere malen van tactiek en binnen de top van Twitter zijn de afgelopen tijd veel wisselingen geweest. De huidige strategie richt zich niet alleen op gebruikers die actief Twitteren, maar ook op mensen die via een andere site in contact komen met berichten op het sociale netwerk en op mensen die wel een account hebben en mensen volgen, maar zelf nooit iets plaatsen.

Koers

Twitter ging een jaar geleden naar de beurs en de koers daalde structureel na een explosieve stijging aan het begin. Na de bekendmaking van de junkstatus van S&P daalde Twitter bijna 6 procent op de beurs. De huidige koers staat op het moment van schrijven op 40,04 dollar per aandeel.

Dat is fors boven de openingsprijs van 26 dollar, maar een stuk lager dan het hoogtepunt van 73 dollar in december.