Er is nooit een betere tijd geweest om te innoveren dan nu, vindt Microsoft-oprichter en rijkste man ter wereld Bill Gates.

"Het is vandaag veel makkelijker om geld op te halen en om ideeën na te streven dan het ooit in de geschiedenis is geweest", zei Gates donderdag tegen Twan Huys tijdens de opnames van het NTR-programma College Tour.

Gates wees in het gesprek, dat vrijdagavond wordt uitgezonden, onder meer naar de crowdfundingplatformen Kickstarter en Indiegogo als voorbeelden van manieren waarop mensen gemakkelijk geld kunnen ophalen voor hun idee.

De mede-oprichter van Microsoft richt zich zelf tegenwoordig full-time op zijn filantropische stichting, al is hij sinds kort ook weer actief als adviseur bij Microsoft. "De nieuwe leider Satya Nadella laat me langskomen om iedereen te vertellen dat ze gewaagder moeten zijn", zei Gates daarover.

Kunstmatige intelligentie

Er valt dan ook nog genoeg te innoveren op digitaal gebied, zei Gates. Hij zei vooral de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie veelbelovend te vinden. "Daar gaat veel uit voortkomen. Mensen onderschatten hoe snel dat gaat."

In de toekomst zullen computers onze wensen veel preciezer kunnen voorspellen, verwacht Gates. "Je zal de ultieme persoonlijke assistent hebben."

"In de toekomst zullen we bij software en diensten niet meer denken aan een enkel apparaat", aldus Gates. "Je zal rondlopen en simpelweg de hulp krijgen die je nodig hebt", of dat nou via horloges, smartphones of andere apparaten gaat.

Het gevaar van computers die even slim zijn als mensen, de zogeheten singularity, ziet hij voorlopig nog niet opdoemen. Wel zei Gates dat zo'n situatie potentieel "heel eng" zou kunnen zijn. "Veel mensen maken zich daar zorgen over. We moeten daarover discussiëren."

Windows 8

Na een kritische vraag van een student over de weinig enthousiaste reacties op het besturingssysteem Windows 8 zei Gates dat reacties op nieuwe interfaces vaak negatief zijn. "Onze klanten vroegen ons ook niet om Windows te maken" en het bedrijf ontving veel klachten na de overstap van MS-DOS, zei hij.

Hij erkende dat het tabletuiterlijk van Windows 8 misschien te radicaal was. "Je moet soms vooruitkijken en in dit geval hebben we wat design betreft misschien een klein beetje te ver vooruitgekeken."

In Windows 10, de nieuwe versie van het besturingssysteem die Gates zelf abusievelijk Windows 9 noemde, zullen het tablet- en desktopuiterlijk dichter bij elkaar komen te liggen.

Ebola

De stichting van Gates heeft inmiddels 15 miljoen dollar gedoneerd aan het bestrijden van ebola in West-Afrika. Dat geld wordt vooral besteed aan getraind ziekenhuispersoneel en aan de ontwikkeling van een vaccin. 

Volgens Gates heeft de grote uitbraak van de ziekte en de verspreiding naar enkele Westerse landen aangetoond dat ook westerse samenlevingen niet goed voorbereid zijn op epidemieën. "Ik hoop dat we hier de les uit leren dat we niet slim genoeg en niet snel genoeg waren."

In totaal heeft de stichting van Gates al ruim 40 miljard dollar uitgegeven aan goede doelen, met name op het gebied van ziektes als malaria en hiv. Behalve uit het fortuin van Gates zelf put de Bill & Melinda Gates Foundation ook uit de rijkdom van investeerder Warren Buffett. 

Gates zei te hopen dat de investeringen binnen tien tot vijftien jaar vaccins voor malaria, hiv en verschillende andere ziektes zou voortbrengen.

Rutte

Donderdagmiddag is Gates op bezoek bij minister-president Rutte in Den Haag. Gates zei dat hij hem zou oproepen tot het opvoeren van het Nederlandse budget voor ontwikkelingshulp. Het kabinet heeft daar juist op gekort.

"Mijn hoop is dat de kiezers zullen zeggen: 'Wanneer de economie zich verbetert kunnen we genereus zijn en teruggaan naar [een ontwikkelingshulpbudget van] 0,7 procent" van het bruto nationaal product.

College Tour is vrijdagavond om 20.25 uur te zien op NPO 3.