De inkomsten van popartiest Taylor Swift uit streamingroyalty's van Spotify zijn niet zo hoog als die dienst doet voorkomen.

Dat claimt althans haar muzieklabel Big Machine tegenover Time. Swift besloot vorige week al haar muziek terug te trekken van Spotify, omdat ze er niet genoeg aan verdiende.

Volgens het label heeft Swift in de afgelopen twaalf maanden 496.044 dollar (zo'n 400.000 euro) verdiend aan Spotify-streams binnen de VS.

Eerder deze week schreef directeur Daniel Ek van Spotify: "Met onze huidige grootte liggen topartiesten als Taylor Swift op schema om 6 miljoen dollar per jaar te verdienen, en dat groeit alleen maar." Volgens Ek verwacht de dienst dat dat bedrag binnen een jaar opnieuw wordt verdubbeld.

2 miljoen

Woensdagnacht stelt Spotify echter tegenover Time dat in de afgelopen twaalf maanden 2 miljoen dollar is uitbetaald aan het label van Swift voor streams die wereldwijd zijn beluisterd. 

De dienst lijkt eerder het hogere bedrag te hebben genoemd omdat in de maand voor het verwijderen van de Taylor Swift-catalogus nog ongeveer een half miljoen dollar werd uitbetaald aan het label van Swift. Doorgerekend naar een periode van twaalf maanden zou dat neerkomen op 6 miljoen dollar.

"De feiten laten zien dat de muziekindustrie veel beter af was voordat Spotify aan land kwam", zegt Scott Borchetta, ceo van Big Machine. "Over het afgelopen jaar komt de betaling van Spotify neer op minder dan 50.000 verkochte albums."

Vevo

De muziek van Swift is nog wel te beluisteren op bijvoorbeeld streaming muziekdiensten zoals Rdio en via Youtube. Volgens Borchetta heeft het label in het afgelopen jaar meer verdiend aan streams via de videosite Vevo dan aan Spotify.

Het nieuwe album van Taylor Swift, 1989, is in de VS al meer dan 1,7 miljoen keer verkocht. Ze is de enige artiest die dit jaar meer dan een miljoen albums wist te slijten.