Het Amerikaans hof van beroep gaat onderzoeken of de verplichte verwijdering van de anti-islamfilm Innocence of Muslims op Youtube wel terecht is.

Dat meldt The Guardian. In februari van dit jaar werd Google verplicht om de video van Youtube te verwijderen, waarna de zoekgigant de uitspraak van de rechter aanvechtte. 

Elf nieuwe rechters buigen zich over de zaak, die oorspronkelijk door een actrice is aangespannen. De actrice verschijnt kort in beeld en vraagt of Mohammed een kindermishandelaar is. 

Deze scene is volgens haar afkomstig uit een andere film en zij claimt niet op de hoogte te zijn geweest van het gebruik van deze scene in de film Innocence of Muslims.

Publiek debat

Google is van mening dat de film deel uitmaakt van het publieke debat. Ook zou een actrice die "maar vijf seconden in beeld is" volgens Google geen copyright mogen claimen over deze beelden.

De advocaat van de actrice meldt dat de vrouw door de film veel doodsbedreigingen heeft ontvangen en mede daarom de film van het internet wil halen. Innocence of Muslims, waarin de profeet Mohammed wordt afgeschilderd als pedofiel, ontketende in 2012 felle protesten in het Midden-Oosten.