Google heeft er bij de VS op aangedrongen Europeanen dezelfde online rechten te geven als Amerikaanse burgers.

Google doet de oproep een dag voordat vertegenwoordigers van de Europese Commissie een bezoek brengen aan Washington D.C. 

Amerikaanse burgers hebben het recht misbruik van hun data door overheidsinstanties aan te kaarten bij de rechter. Dat geldt echter niet voor data van mensen uit andere landen, terwijl er wel veel data van hen staat opgeslagen op Amerikaanse servers. 

Na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden drong de Europese Unie al herhaaldelijk aan bij de VS om de zogenoemde US Privacy Act uit te breiden naar Europese burgers. In veel Europese landen zijn Amerikaanse burgers al wel beschermd tegen datamisbruik door de overheid. 

De Amerikaanse regering beloofde in juni al Europese burgers dezelfde online rechten te geven, maar volgens Google is daar nog maar weinig van terecht gekomen. De toenmalige Eurocommissaris Viviane Reding (Burgerrechten) reageerde destijds ook al terughoudend: "Woorden doen er pas toe als ze in de wet worden gezet", aldus Reding.

Volgens Google biedt het bezoek van de Europese Commissie een mooie kans voor de Amerikaanse overheid om de daad bij het woord te voegen. "De balans in de VS en veel andere landen is te ver doorgeschoten in het voordeel van de staat en te ver weg van de rechten van het individu", aldus Google.

Lees alles over de aftappraktijken van de NSA