Youtube heeft een overeenkomst gesloten met het Merlin Network, dat duizenden onafhankelijke platenlabels vertegenwoordigt. Daarmee lijkt de baan vrij voor de lancering van Youtubes langverwachte muziekstreamingdienst.

Dat meldt de Financial Times dinsdag op basis van ingewijden. 

Merlin vertegenwoordigt een klein, maar niet onbelangrijk deel van de muziekindustrie. Onder meer Domino (het label van Arctic Monkeys) en XL Recordings (Adele, the XX) zijn aangesloten bij het netwerk. De grotere platenlabels, die samen goed zijn voor zo'n 90 procent van de muziekindustrie, tekenden de nieuwe voorwaarden van Youtube al eerder.

Met het bereiken van een overeenkomst lijkt de baan eindelijk vrij voor Youtube om zijn eigen muziekstreamingdienst op te zetten, die de concurrentie moet aangaan met andere grote muziekdiensten zoals Spotify en Deezer. Youtube stootte de afgelopen maanden op hevig verzet van de kleinere muzieklabels, die de nieuwe licensieovereenkomsten nadelig vonden. Youtube dreigde vervolgens zelfs de artiesten van de site te weren, maar gaf de artiesten uiteindelijk toch meer tijd

De nieuwe overeenkomst zou een stuk voordeliger zijn voor de labels dan de eerste deal die hen voor werd gehouden. Noch Merlin, noch Youtube wilde tegenover de krant reageren op de berichten.