De Amerikaanse webwinkel Amazon gaat vanaf woensdag via een Nederlandse site e-books en Kindle-e-readers aanbieden.

Het aanbod bestaat in eerste instantie uit ruim 20.000 Nederlandse e-books, naast een catalogus van ruim 3 miljoen boeken in andere talen, vertellen bestuurders van Amazon aan NU.nl.

De apps en e-readers van Amazon zijn voortaan ook in de Nederlandse taal beschikbaar. Het was al mogelijk om Kindles en e-books aan te schaffen via internationale Amazon-sites, maar er waren nog geen Nederlandse boeken te lezen.

De internetgigant hoopt zich vooral te onderscheiden met zijn apparaten en de functies van zijn apps. Op de prijs van e-books verwacht Amazon geen groot verschil te kunnen maken. "In de meeste gevallen wordt de prijs van een boek bepaald door de uitgever of auteur", aldus Jorrit van der Meulen, hoofd van de hardware-afdeling van Amazon.

Uitgevers

Daarmee wordt de positie van Amazon in Nederland behoorlijk anders dan in andere landen, waar het prijsbeleid van de webwinkel al meermaals tot ruzie met uitgevers heeft geleid. Momenteel ligt Amazon in de VS overhoop met de grote uitgever Hachette over de prijs van e-books. Daardoor zijn de fysieke boeken van Hachette niet of alleen met grote vertraging te bestellen op de site.

In Nederland verliepen de gesprekken met uitgevers volgens Ezequiel Szafir, hoofd van Amazon Europa, "soepel". De Nederlandse boekenwereld is volgens hem modern "en heeft digitaal uitgeven vroeg omarmd in vergelijking met andere landen. Dus [de uitgevers] waren er klaar voor en reageerden goed."

Volgens Szafir wordt met alle grote uitgevers samengewerkt en zijn de meeste bestsellers op Amazon te vinden. De uitgeverij Podium, die zich eerder kritisch uitliet over de contractvoorwaarden van Amazon, zegt desgevraagd echter nog niet samen te werken met de webwinkel.

Een woordvoerster wil geen uitleg geven over de afweging van de uitgeverij en zegt enkel dat er nog gesprekken worden gevoerd met Amazon.

Aanbod

Het totale Nederlandstalige e-bookaanbod van Amazon lijkt in ieder geval iets kleiner te zijn dan bij andere sites, zoals Bol.com. Die site werkt sinds dit jaar samen met e-readerfabrikant Kobo en biedt zo'n 30.000 Nederlandse titels aan, al ligt het totaal aantal internationale titels met bijna 2 miljoen een stuk lager dan bij Amazon.

Bijna 60 procent van de Nederlandse e-bookverkopen loopt momenteel via Bol.com, zegt Daniel Ropers, directeur van de webwinkel. Daarmee is de site in dit land flink groter dan internationale bedrijven als Google en Apple, die ook digitale boeken verkopen in Nederland.

"De vraag is dus of weer een nieuwe buitenlandse toetreder voor Nederlanders nog heel veel kan toevoegen", zegt Ropers.

Kindle

Amazon gaat drie verschillende e-readers verkopen. Het instapmodel van de Kindle kost 79 euro. De Paperwhite, met verlichting achter het scherm, kost tijdelijk 109 euro en wordt daarna verkocht voor 129 euro. De Kindle Voyage, een model met een hogeresolutiescherm, zal te koop zijn voor 189 euro.

De e-readers zullen nog steeds uit het buitenland naar Nederland worden verstuurd. Afhankelijk van het land waaruit het apparaat wordt besteld kan de prijs licht afwijken, stelt Szafir.

Boeken die bij Amazon worden gekocht kunnen alleen worden gelezen op Kindles en in de Kindle-apps voor iOS, Android en Windows.

Nederlandse e-bookverkopers zijn over het algemeen juist overgestapt op de verkoop van boeken zonder kopieerbeveiliging, die op elk apparaat zonder beperkingen kunnen worden gelezen. De boeken worden alleen nog beveiligd met watermerken om piraterij tegen te gaan.

Uitbreiding

In de VS en het Verenigd Koninkrijk biedt Amazon ook Kindle Unlimited aan, een dienst die voor een vast maandbedrag onbeperkt toegang biedt tot een grote e-bookbibliotheek. Die dienst komt echter nog niet naar Nederland.

"We brengen producten en diensten uit in landen als de tijd rijp is en als wij er klaar voor zijn", is het enige dat Szafir hierover kwijt wil.

Ook is onduidelijk of de overige onderdelen van Amazon, zoals de verkoop van fysieke goederen en digitale films, uiteindelijk in Nederland beschikbaar zullen worden.

Gevraagd of de lancering van de Nederlandse Kindle-winkel moet worden gezien als een eerste stap op de Nederlandse markt zegt Van der Meulen alleen: "Het is een grote stap."