De Tweede Kamer wil dat gemeenten die hun beveiliging niet op orde hebben geen gebruik mogen maken van DigiD en dat de gemeenten sneller worden afgesloten.

Dat bevestigt Kees Verhoeven, Kamerlid van D66, na berichtgeving van RTL Nieuws dinsdag.

Eind oktober erkende overheidsorganisatie Logius dat twaalf gemeenten kwetsbaar zijn geweest voor DigiD-misbruik. De problemen zijn inmiddels opgelost en er zou geen spoor zijn van misbruik.

Ondanks het feit dat het lek gedicht is, doet D66 het voorstel gemeenten die hun beveiliging niet goed geregeld hebben tijdelijk toegang tot DigiD te ontzeggen. 

Strenger

Verhoeven tegenover NU.nl: "De mogelijkheid is er al, maar minister Plasterk maakt er onvoldoende gebruik van waardoor de twaalf gemeenten veertien maanden open stonden." Het Kamerlid pleit nu voor strengere controles die bovendien vaker plaatsvinden zodat gemeenten sneller kunnen worden afgesloten van DigiD.

Als DigiD-informatie in verkeerde handen valt, kunnen kwaadwillenden valse toeslagen en uitkeringen aanvragen. Dat wil D66 met het voorstel dat dinsdag aan minister Plasterk wordt gedaan voorkomen. Het plan wordt gesteund door VVD en PvdA.

Naar de balie

Het afsluiten van DigiD bij een gemeente heeft grote gevolgen, erkent Verhoeven. "Dan moeten mensen dus naar de balie en dat is heel vervelend. Maar dat hebben we liever dan dat ze transacties doen waarvan ze niet weten dat die niet veilig zijn."

Uiteindelijk hoopt Verhoeven dat er een situatie ontstaat waarin gemeenten hun beveiliging beter op orde hebben omdat ze niet afgesloten willen worden. Als ze een waarschuwing krijgen zou het dreigen met afsluiten een extra stimulatie kunnen zijn om de situatie te verbeteren. "DigiD is maar zo sterk als de zwakste schakel", aldus Verhoeven.

Wat voor problemen hadden de twaalf gemeenten?