Na jaren van klachten over verdwijnende sms-berichten heeft Apple het mogelijk gemaakt om iMessage uit te zetten zonder dat daarvoor een iPhone nodig is.

Al lange tijd melden iPhone-gebruikers dat sommige sms-berichten verdwijnen na een overstap naar andere telefoons.

De sms-app in iOS probeert berichten tussen iPhone-gebruikers normaal gesproken als iMessage te versturen. Berichten gaan dan via internet, in plaats van via sms.

Als iPhone-gebruikers overstappen op een andere telefoon, staat hun telefoonnummer soms nog geregistreerd als iMessage-nummer bij Apple. Daardoor worden berichten van vrienden nog steeds als iMessage in plaats van als sms worden verstuurd, ondanks het feit dat de nieuwe telefoon geen iMessages kan ontvangen.

Rechtszaak

De verdwijnende sms-berichten leidden in de VS eerder dit jaar al tot een rechtszaak door een boze Apple-klant die was overgestapt op een Android-telefoon.

Het was al mogelijk om iMessage uit te zetten in de instellingen van een iPhone, maar als de telefoon al was verkocht of als deze kapot was gegaan, was het niet meer mogelijk om de dienst uit te schakelen.

Apple erkende in mei dat er een probleem was met iMessage, maar een oplossing ontbrak vooralsnog. Zondagnacht heeft het bedrijf echter een afmeldpagina online gezet, waar gebruikers met hun telefoonnummer iMessage kunnen uitschakelen.

Er wordt vervolgens een bevestigingscode naar dat nummer gestuurd, die nog moet worden ingetypt op de webpagina. Het is dus onmogelijk om anderen af te melden voor de dienst.