De meeste internetproviders informeren consumenten nog steeds niet goed vooraf over de internetsnelheid die zij op hun huisadres kunnen verwachten, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Tele2, Online en XS4ALL geven volgens de bond vooraf niet de benodigde informatie. KPN, Solcon, Stipte en Telfort zeggen tijdens het bestelproces wel iets over de internetsnelheid, maar daarvan leggen alleen KPN en Telfort dit ook vast in het contract.

Tele2 zegt tegen NU.nl dat het hier wel mee bezig is, en dat het volgend jaar meer inzicht zal geven in de reële snelheid. Ook XS4all zegt eraan te werken, maar laat weten nog een aantal technische aanpassingen te moeten maken. Online.nl is ook om commentaar gevraagd, maar die provider was vooralsnog niet beschikbaar voor commentaar. 

Vorig jaar constateerde de Consumentenbond ook al dat de meeste providers onduidelijk zijn over snelheid van vast internet. Bij een dsl-verbinding is dit extra relevant omdat de internetsnelheid afneemt naarmate de afstand tot de wijkcentrale groter wordt. Dsl-providers communiceren vaak een 'tot-snelheid' in plaats van een reële snelheid.