De illegale dienst Popcorn Time krijgt een nieuwe versie die volgens de makers onmogelijk offline te halen is.

Dat stelt Time4Popcorn in een blog. Het bedrijf zet de illegale streamingdienst door nadat de originele makers er onder druk van de filmindustrie mee stopten. 

Deze makers publiceerden de broncode zodat het project doorgezet kon worden. Popcorn Time ligt echter nog steeds onder vuur en in oktober ging de gehele dienst offline omdat het .eu-domein werd afgesloten. 

Peer-to-peer

Een nieuwe versie van de Popcorn Time-software maakt niet gebruik van één domein of één server waardoor het afsluiten niet meer zal zorgen voor grote problemen. De dienst gaat draaien op een peer-to-peer-infrastructuur.

Dat betekent dat Popcorn Time leunt op een netwerk van servers die allemaal gelijkwaardig zijn en elkaars taken kunnen overnemen.

"De eerste dagen (na het offline halen, red.) waren we uit het veld geslagen, maar uit dit gevoel groeide iets geweldigs", aldus de makers. Over de nieuwe versie van de software zeggen ze: "Zelfs als ons domein offline wordt gehaald, blijft Popcorn Time werken."

Naast de aangepaste infrastructuur introduceert Popcorn Time 5.0 een ander uiterlijk, nieuwe rubrieken en aanpassingen aan de zoekfunctie.

Illegaal

Het programma maakt gebruik van bittorrent, maar het verschil met normale downloads is dat Popcorn Time de film al streamt als de rest nog wordt gedownload. Gebruikers van dienst maken zich niet alleen schuldig aan illegaal downloaden, maar uploaden de films die ze kijken ook automatisch.

Sinds april dit jaar geldt in Nederland een downloadverbod. Desondanks gaven de makers aan dat er in augustus honderdduizend Nederlanders dagelijks de app gebruiken. In totaal was de dienst op 1,3 miljoen Nederlandse apparaten geïnstalleerd.

Tegenover Tweakers zegt Time4Popcorn dat het aantal gebruikers momenteel lager is dan voordat het domein werd geblokkeerd.

Wat is Popcorn Time precies, hoe werkt het en wat is het gevaar?

Alles wat u moet weten over het downloadverbod