Wirelurker, een nieuw virus dat zich richt op iOS-apparaten en Macs, heeft mogelijk al honderdduizenden gebruikers getroffen. 

Dat meldt beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks donderdag. Volgens het bedrijf is het het grootste virus voor Apple-producten tot nu toe. Tot dusver zijn er vooral Chinese gebruikers getroffen door het virus. 

Het virus verspreidt zich via de Maiyadi App Store, een alternatief voor de App Store voor Mac-computers. Het dankt zijn naam aan de manier waarop het ook mobiele apparaten kan infecteren: wanneer een iOS-apparaat met een usb-kabel wordt verbonden met de computer, kan het virus ook de iPad of iPhone besmetten.

In de afgelopen zes maanden werden 467 geïnfecteerde applicaties gevonden, die gezamelijk 356.104 keer werden gedownload. 

Het doel van Wirelurker is nog niet duidelijk, maar volgens de onderzoekers wordt de malware continu geüpdatet en wordt er een eventuele aanval voorbereid. 

Het beveiligingsbedrijf raadt gebruikers af om software te installeren via alternatieve app stores, downloadsites of andere onbetrouwbare bronnen. Ook is het niet verstandig om een iOS-apparaat via usb te verbinden met onbekende of onbetrouwbare apparaten of computers.

Drie dingen die nodig zijn om cybercrime te bestrijden