Axel Springer, een van de grootste uitgevers van Europa, laat Google zijn artikelen weer indexeren. De blokkade die het bedrijf had opgezet zorgde voor een te grote daling van bezoekersaantallen. 

Het experiment werd twee weken geleden gestart door Axel Springer en tweehonderd andere Duitse uitgevers. Axel Springer zag na de blokkkade zijn bezoekersaantallen vanuit Google echter met 40 procent krimpen. Vanuit Google News was dat zelfs het dubbele percentage. meldt Reuters

Volgens ceo Mathias Döpfner zou het bedrijf zichzelf uit de markt hebben geschoten als het door zou gaan met de blokkade van zijn vier populairste websites: welt.de, sportbild.de, computerbild.de en autobild.de. De macht van Google is te groot om te weerstaan, morde de uitgever.

De blokkade werd opgezet als reactie op een uitspraak van een rechter. De uitgevers wilden dat Google zou gaan betalen voor het indexeren van hun artikelen, maar die eis werd afgewezen. Een nieuwe Duitse wet maakt het wel mogelijk voor uitgevers om artikelen te laten verwijderen uit Google. De zoekmachine mag dan alleen nog de kop publiceren.

Google stelt in een reactie dat het besluit van Axel Springer om de blokkade op te heffen aantoont dat Google een "belangrijke bijdrage levert aan het economische succes" van uitgevers.