De eigenaar van datingsite PositiveSingles.com moet een boete van 16,5 miljoen dollar (13,2 miljoen euro) betalen omdat hij persoonlijke gegevens heeft gebruikt voor andere sites. 

Dat oordeelde de jury afgelopen week in een zaak die al sinds 2011 loopt, zo meldt Businesswire

De website promootte de online community juist met leuzen als "100 procent vertrouwelijk en comfortabel", en beloofde geen persoonlijke gegevens weg te geven, te verhuren of te verkopen. 

De eigenaar bleek de database echter ook te gebruiken voor andere datingsites, en verkoopt die database met duizenden profielen bovendien aan anderen die een soortgelijke website willen opzetten binnen zijn netwerk van datingsites, SuccessfulMatch genaamd. 

Het delen van de gegevens lag extra gevoelig, omdat de datingsites binnen SuccessfulMatch zich vooral richten op mensen met soa's. Voorbeelden van sites zijn AIDSDate, Herpesinmouth, ChristianSafeHaven, MeetBlackPOZ en PositivelyKinky. Eén van gedupeerden merkt op dat hij of zij geen donkere huidskleur heeft, noch christen, noch hiv-positief is.

Bij het aanmaken van een profiel werd er wel in de voorwaarden gemeld dat gegevens over HIV en andere soa's worden gedeeld binnen het netwerk van datingsites, maar volgens de aanklager kijkt er nooit iemand naar die voorwaarden.