Het kabinet gaat het auteursrecht nog niet hervormen nu er een downloadverbod is ingevoerd. Nederland wacht eerst op richtlijnen uit Europa.

Dat stelde staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) in een debat met de Tweede Kamer.

Het debat vond plaats naar aanleiding van het in april ingevoerde downloadverbod. Sindsdien is downloaden uit illegale bron niet toegestaan.

De PvdA, SP en D66 uitten zorgen over het aanpakken van individuele downloaders, maar Teeven benadrukte nogmaals dat hij geen signalen heeft dat rechthebbenden of Stichting Brein achter downloaders aan zullen gaan. "Strikt genomen is die mogelijkheid er wel", gaf hij toe.

Auteursrecht

Teeven werd gevraagd het auteursrecht te hervormen om zo legaal aanbod te stimuleren en inkomsten voor film- en muziekmakers te garanderen. De staatssecretaris gaf aan de richtlijn van de nieuwe Eurocommissaris Günther Oettinger (Digitale Economie) af te wachten.

Oettinger komt naar verwachting eind dit jaar met een voorstel rond auteursrecht. Als dat concreet is zal Nederland de hervorming van het auteursrecht tijdens het voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van 2016 oppakken, beloofde Teeven.

De staatssecretaris gaf ook aan dat als er geen concrete EU-richtlijn komt, of er geen brede steun is, Nederland weinig zal doen. "Het is dan een beetje als trekken aan een dood paard."

In het debat omschreef Teeven illegaal downloaden als een steeds kleiner wordend probleem. Volgens hem downloadt driekwart van de mensen inmiddelse uit legale bron.

Pop-up-plan

De VVD stelde in het debat nog een pop-up-plan voor waarbij bezoekers van downloadsites een melding krijgen dat ze ergens anders legaal kunnen downloaden. Teeven zegde toe te gaan overleggen met de sector en internetproviders over het waarschuwen van consumenten.

"Daar zal ik begin volgend jaar duidelijkheid over geven. Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken zijn voorbeelden van zo’n waarschuwingssysteem. Ik zal daar mijn licht opsteken", aldus Teeven. "Als er een algemeen filter nodig is, kan het niet. Laat ik dat nu alvast zeggen."

Ook D66 stelde dat het pop-up-plan niet haalbaar is. Het is voor Nederlandse internetproviders niet toegestaan onderscheid te maken tussen verschillende websites of internetverkeer.

Radiomodel

De partij stelde zelf een radiomodel voor. Teeven ziet daar niets in. D66 wil dat het mogelijk wordt voor website-eigenaren om auteursrechtelijk beschermd materiaal te verspreiden tegen vaste vergoedingen voor auteurs, zoals ook op de radio alle muziek mag worden afgespeeld tegen één vaste prijs.

Teeven wees er echter op dat zo'n systeem voor films niet bestaat. Tv-zenders en bedrijven als Netflix kopen juist rechten om films en series exclusief te kunnen verspreiden. In Europa bestaat bovendien geen politieke wil voor een radiomodel, zei Teeven. "Er is geen hond die daar wat voor voelt."

Thuiskopie

De thuiskopieheffing blijft voorlopig in stand en de tarieven die begin oktober werden aangekondigd zullen gehandhaafd worden, aldus Teeven. De heffing is een compensatie voor het maken van een kopie van een film of album. Dat gebeurt volgens Teeven zowel met illegaal als legaal verkregen bestanden.

De SP stelde voor de hele heffing af te schaffen of uit te faseren. Teeven stelt dat daarvoor een algemeen verbod op het maken van een thuiskopie nodig is en dat daar geen Kamermeerderheid voor bestaat.

Hoe hoog is de nieuwe thuiskopieheffing?

Wat houdt het downloadverbod in en wat is er veranderd?