Veel songwriters verdienen inmiddels meer aan muziekstreaming via Spotify dan aan iTunes-downloads binnen Europa.

Dat blijkt uit cijfers van Kobalt Music Publishing, een bedrijf dat onder meer Paul McCartney en Lenny Kravitz vertegenwoordigt.

In het eerste kwartaal verdienden de artiesten van Kobalt 13 procent meer aan Spotify dan aan iTunes. Een half jaar eerder  was iTunes nog goed voor 32 procent meer inkomsten dan Spotify, meldt de Wall Street Journal woensdag.

Het is onduidelijk of dezelfde verschuiving zich ook bij andere uitgevers heeft voorgedaan en of hetzelfde geldt voor uitvoerend muzikanten. In de VS is iTunes voor de artiesten van Kobalt nog groter dan Spotify.

Inkomsten

Onlangs werd bekend dat Apples inkomsten uit muziekverkoop via iTunes vorig jaar met 13 procent zijn gedaald. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij streamingdiensten en betalen niet meer per nummer of album.

In Nederland verdubbelde de muziekindustrie zijn inkomsten uit streaming in 2013 en was die categorie vorig jaar goed voor 29 procent van de inkomsten. Downloads vertegenwoordigden 12 procent van de omzet.

Nederland is daarin mogelijk een uitschieter, want in de VS zijn downloads nog een ruim grotere categorie dan streaming.

Hoeveel betaalt Spotify aan artiesten per stream?