De Nederlandse overheid vraagt Facebook steeds vaker om informatie. In de eerste helft van dit jaar hebben overheidsdiensten gegevens van 45 accounts opgevraagd, verspreid over 41 verschillende dataverzoeken.

In 56 procent van de gevallen werd er ook daadwerkelijk data overhandigd door Facebook, zo blijkt dinsdag uit een halfjaarlijks rapport van Facebook. 

Het is de derde keer dat Facebook met zulke cijfers komt. In de tweede helft van vorig jaar vroeg Nederland de gegevens van 28 accounts. Facebook overhandigde toen gebruikersgegevens bij 36 procent van de aanvragen. In de eerste helft van vorig jaar werden vijftien overheidsverzoeken ingediend. Ook toen werd in iets meer dan een derde van de gevallen data overhandigd.

Vergeleken met andere Europese landen is het aantal verzoeken dat Nederland indient overigens niet heel groot. In België, bijvoorbeeld, werden de gegevens van 246 gebruikers opgevraagd, waarbij er in iets meer dan de helft van de verzoeken data werd overhandigd. In Zweden werd data van 334 accounts opgevraagd. 80 procent van die verzoeken werd ingewilligd.

In Nederland werd er in de eerste helft van dit jaar geen materiaal offline gehaald in verband met overheidsrestricties, en ook in andere Westerse landen kwam dat zelden voor. In andere landen komt dat veel vaker voor; in India werden er bijna vijfduizend Facebook-posts verwijderd, net als in Turkije (bijna negentienhonderd) en Pakistan (bijna achttienhonderd). 

Internationaal

Ook internationaal ziet Facebook het aantal dataverzoeken door overheidsinstanties groeien. In de eerste helft van dit jaar ontving Facebook in totaal 34.946 verzoeken tot informatie, 24 procent meer dan de zes maanden daarvoor. 

De meeste dataverzoeken werden in de afgelopen zes maanden gedaan door de Amerikaanse regering, die 15.433 verzoeken deed waarbij 23.667 gebruikersaccounts waren betrokken. In 80 procent van de gevallen werd er data overhandigd aan de overheid. 

Volgens Facebook heeft "het overgrote deel van deze verzoeken betrekking op criminele activiteiten zoals diefstal of ontvoering". De verzoeken hebben meestal betrekking op de naam, registratiedatum of IP-adressen.

Hoe Facebook de privacy de laatste jaren weer verbeterde