Nederland gaat een Russische hacker die wordt verdacht van een grootschalige hack in de Verenigde Staten, uitleveren.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Jusititie) besloten, zo bevestigt het ministerie na berichtgeving van NRC.

Vladimir Drinkman, die in 2012 in Nederland werd opgepakt, zal worden uitgeleverd aan de VS. Ook Rusland had om zijn uitlevering gevraagd, maar Opstelten kiest voor de VS omdat het verzoek uit dat land er al veel langer ligt.

Bovendien gaat het om een Russische onderdaan en zou die na uitlevering aan Rusland niet meer beschikbaar zijn voor het Amerikaanse onderzoek omdat Rusland en de VS geen uitleveringsverdrag hebben.

Creditcards

Drinkman wordt er van verdacht samen met vier anderen een grootschalige hack te hebben gepleegd. De aanvallen vonden plaats tussen 2005 en 2012 en daarbij zouden 160 miljoen creditcardgegevens zijn buitgemaakt.

De gegevens werden gestolen door in te breken op de netwerken van onder meer beursbedrijven Nasdaq en Dow Jones en bij de banken Citibank, Dexia en PNC. Daarnaast werden betalingsverwerker Heartland en supermarktketens 7-Eleven en Carrefoure gehackt.

Honderden miljoenen

NRC stelt dat met de digitale inbraken honderden miljoenen dollars zijn verdiend. De celstraf die Drinkman boven het hoofd hangt in de Verenigde Staten is twintig jaar. De krant speculeert dat de aanklacht in Rusland veel vager is en dat Drinkman belangrijk is voor Rusland en daarom beschermd wordt door het Kremlin.

De advocaat van de verdachte zal via een kort geding proberen te voorkomen dat de Rus aan de VS wordt uitgeleverd.

De drie dingen die nodig zijn om cybercrime te bestrijden