Internetgebruikers die op het punt staan films of muziek te downloaden uit illegale bron, moeten via een pop-up worden gewezen op legale alternatieven.

Dat bepleiten de coalitiepartijen VVD en PvdA, bevestigt een woordvoerder van de VVD dinsdag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

Kamerlid Jeroen van Wijngaarden wijst erop dat driekwart van de Nederlanders kiest voor legale diensten als Spotify en Netflix. "Tegelijkertijd is er een groep mensen die kiest voor materiaal uit illegale bron. Ik vind dat we die groep moeten wijzen op hun verantwoordelijkheid door de internetaanbieders een copyrightwaarschuwing te laten tonen wanneer sites worden bezocht die materiaal illegaal aanbieden", stelt de VVD'er.

"Door mensen te wijzen op de alternatieven die er zijn voor het downloaden uit illegale bron vergroten we de kans dat meer mensen kiezen voor het legale alternatief", aldus de liberaal.

Debat

De Tweede Kamer debatteert woensdag over het auteursrecht. Van Wijngaarden vindt dat werk moet lonen. "Als je kiest voor illegaal downloaden maak je het moeilijk voor schrijvers om te blijven schrijven en voor televisiemakers om nieuwe programma's te ontwikkelen."

Eerder dit jaar werd in Nederland een downloadverbod van kracht, nadat het lange tijd was toegestaan om auteursrechtelijk beschermd materiaal uit illegale bron te downloaden. Het Europese Hof vond dat onacceptabel.

Het is onduidelijk hoe het tonen van pop-up technisch gezien in zijn werk zou moeten gaan. Aangezien downloadsites hier zelf vermoedelijk niet aan mee zouden werken, zouden Nederlandse providers deze pop-up mogelijk zelf moeten invoegen op downloadsites. 

Politieagent

Dat stuit op weerstand van D66. "De internetprovider moet dan voor politieagent spelen en bepalen welke website wel en welke niet zo'n pop-up op de website krijgt", aldus Kamerlid Kees Verhoeven. "Wat PvdA en VVD voorstellen werkt daarom ook niet. Het is een onnozel plan en geeft geen blijk van enige kennis van hoe mensen internetten en downloaden."

De partij meldt tegenover NU.nl daarnaast enkele voorwaarden die het tijdens het debat stelt. D66 zegt akkoord te gaan met de uitspraak van het Europse Hof, mits individuele burgers niet voor privacyschending worden vervolgd. D66 zegt geen boetes en celstraffen te willen, en ook geen dreigende brieven naar burgers die downloaden. Dat plan werd eerder geopperd door de filmsector.

Ook pleit D66 voor meer legaal aanbod en wil dat faciliteren met een 'radiomodel', dat het voor iedereen mogelijk zou maken om auteursrechtelijk materiaal beschikbaar te maken via internet tegen een vaste vergoeding voor de artiest.

Providers

Internetprovider Xs4all is het eens met de coalitiepartijen dat het delen van auteursrechtelijk materiaal niet zonder toestemming mag. Wel zet de provider zowel praktische als principiële vraagtekens bij het tonen van een pop-up. Xs4all wijst op zijn taak om internet neutraal door te geven. Een voorstel zoals de coalitiepartijen dat doen is volgens Xs4all in strijd met zijn privacybeleid.

De details en gevolgen van het downloadverbod

Hoeveel kost illegaal downloaden de Nederlandse filmindustrie?