Iets meer dan één op de drie Nederlanders gebruikt clouddiensten om bestanden op te slaan. Vooral het opslaan van foto's op internet is populair.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het CBS dinsdag heeft gepubliceerd.

Jongeren gebruiken de cloud het meest. In de leeftijdsgroep 12 tot 25 jaar slaat 44 procent bestanden online op. Bij 65-plussers is dat slechts 18 procent.

Van de mensen die de cloud gebruiken, bewaart negen op de tien daar foto's. Ook het beheren van documenten (zoals tekstbestanden, spreadsheets en presentaties) en muziek is populair. In mindere mate worden video's en e-books (en e-magazines) opgeslagen.

Privacy

Van de mensen die geen bestanden opslaat in de cloud, zegt ruim tweederde wel op de hoogte te zijn van de mogelijkheden. Bijna driekwart van hen zegt bestanden liever op eigen apparaten op te slaan, of in hun e-mail. Dat wordt door het CBS niet tot cloudopslag gerekend.

Ruim 59 procent van de mensen die geen cloudopslag gebruikt, zegt zich zorgen te maken over veiligheid en privacy. Clouddiensten zijn dan ook meermaals negatief in het nieuws geweest nadat bestanden uitlekten. Begin september kwamen veel naaktfoto's van Hollywood-sterren online, vermoedelijk omdat wachtwoorden van hun iCloud-accounts werden geraden.