Beelden van duizenden beveiligingscamera's uit zowel Nederland als andere landen zijn onbedoeld openbaar te bekijken door onveranderde standaardwachtwoorden.

Dat meldt Webwereld op basis van Insecam.com, dat de beelden beschikbaar maakt.

Insecam kan die beelden laten zien omdat beheerders van beveiligingscamera's het standaardwachtwoord vaak niet blijken aan te passen. Standaard zijn dat wachtwoorden als 'admin:admin' of 'admin:12345'.

Als die wachtwoorden niet veranderd worden, zijn de beelden via de site live te bekijken. Het gaat om camera's die in openbare ruimten, winkels, horeca en zelfs woningen hangen. Bij de beelden wordt de plaatsnaam van de camera getoond, en in veel gevallen zelfs de precieze gps-locatie.

Verwijderen

Wie de beelden van de site wil weren, hoeft volgens Insecam.com enkel zijn standaardwachtwoord aan te passen. Nederland staat met ruim 2400 camera's met standaardwachtwoord op de zevende plek van landen met de meeste 'lekke' camera's.

De VS staat met bijna elfduizend camera's op de eerste plaats. Het wordt gevolgd door Zuid-Korea en China, met respectievelijk ruim zesduizend en vierduizend slecht beveiligde camera's.

Slimme beveiligingscamera kan verdacht gedrag in huis herkennen