Internet Explorer 11 heeft de afgelopen maand eindelijk Internet Explorer 8 ingehaald als grootste browser voor laptops en desktopcomputers.

Dat blijkt uit cijfers van analist Netmarketshare. Het marktaandeel van Internet Explorer 11 steeg de afgelopen maand van 17,13 procent naar 24,05 procent, waarmee het veruit de grootste browser is. Internet Explorer 8 (IE 8)nam juist een enorme duik van 22,25 naar 17,31 procent.

Een voor de hand liggende verklaring is de opkomst van Windows 8.1, waarin Internet Explorer 11 de standaardbrowser is. Ook werkt het op Windows 7, veruit het meest gebruikte besturingssysteem. Internet Explorer 8 is de laatste versie van Internet Explorer die beschikbaar is voor Windows XP, en het marktaandeel van dat besturingssysteem nam deze maand juist een enorme duik.

Op de derde plaats staat Internet Explorer 9, dat draait op Windows 7 en Windows Vista. Het aandeel van de browser daalde van 9,34 procent naar 8,68 procent.

Microsoft stopt vanaf 2016 met de ondersteuning van oudere versies van Internet Explorer. Vanaf dat moment ondersteunt het bedrijf bij oudere Windows-versies enkel de meest recente versie van Internet Explorer te blijven ondersteunen. Zo moeten Vista-gebruikers Internet Explorer 9 installeren om nog updates voor de browser te ontvangen. Voor Windows 7- en 8.1-gebruikers is dit Internet Explorer 11.

Firefox

Opvallend is verder dat Firefox (versie 32) ook aan populariteit wint. De browser van Mozilla steeg vorige maand van 5,94 procent naar 7,61 procent, en haalde daarmee Google Chrome (versie 37) in, dat daalde van 10,06 procent naar 7,61 procent.

Daarbij moet opgemerkt worden dat zowel versie 37 van Chrome als versie 32 van Firefox niet de laatste versies zijn van die browsers. Het marktaandeel van die browsers is waarschijnlijk verspreid over verschillende versies.