Kickstarter is een half jaar actief in Nederland en dat leverde bijna vijfhonderd projecten op. Het overgrote deel haalde hun doel niet, maar er zijn genoeg succesverhalen. Dit zijn de Nederlandse Kickstarters die het meeste geld ophaalden.

5.) iSensor HD - 103.156 dollar (81.861 euro)

De nummer vijf van deze lijst is direct het meest recente project. In september werd de financiering van de iSensor-camera afgerond. Uiteindelijk haalde de makers ruim honderd keer hun doel van 1.000 dollar op.

De iSensor HD is een beveiligingscamera die gekoppeld wordt aan een smartphone. De gebruiker krijgt pushberichten binnen met foto's van een eventuele indringer. Ook is het mogelijk op afstand live video- of audiobeelden te bekijken.

De camera beschikt over een bewegingsdetector en verstuurt beelden in hd-kwaliteit. Alle communicatie wordt versleuteld met 256-bits encryptie. De camera wordt verkocht voor 160 dollar en de eerste modellen zijn al uitgeleverd.

4.) The Pebblestone - 104.924 euro

Met bijna 105.000 euro haalde het Nederlandse bedrijf Mojo in juni slechts 5.000 euro meer dan het beoogde doel voor de Pebblestone op. Het apparaat is een elektronische steen die de gebruiker de hele dag bij zich moet dragen.

Als je op een moment blij of dankbaar bent is het de bedoeling dat je een routine met de Pebblestone uitvoert. Het moment van dankbaarheid wordt dan geregistreerd en bij thuiskomt kan de steen in een dock worden geplaatst.

Het dock geeft dan aan hoeveel dankbare momenten er geweest zijn. Dat moet gebruikers stimuleren dit soort momenten op te zoeken en uiteindelijk een beter gevoel te hebben. Wordt de Pebblestone een tijd niet gebruikt dan licht hij op. Het apparaat kost 47 euro.

3.) Phorce - 199.950 dollar (158.673 euro)

Nederlands bedrijf Phorce maakt slimme tas
Nederlands bedrijf Phorce maakt slimme tas

Phorce is een project uit Nederland dat al online is gezet voor de officiële lancering van Kickstarter in ons land. Eind 2012 haalde de makers al hun doel op voor deze tas waarin apparaten worden opgeladen.

Volgens het bedrijf is het de eerste slimme tas van de wereld. Er zit een accu in de tas en via een snoer kan een laptop, tablet of telefoon worden opgeladen. De accu is krachtig genoemd om acht keer een iPhone 5 op te laden.

De tas communiceert ook met bijvoorbeeld een smartphone. Zo wordt een notificatie verzonden als de tas ergens vergeten wordt. Tot slot kan de tas worden gebruikt als rugtas, schoudertas en aktetas. Het hoge doel van 150.000 dollar werd ruim gehaald. De eindstand staat op 199.950 dollar.

2.) Homey - 203.918 euro

Twee Nederlanders hebben in mei een project geplaatst voor een apparaat waarmee andere apparaten in de huiskamer kunnen worden bestuurd. Je plaatst de bol en koppelt lampen, tv’s en speakers aan de Homey.

Die koppeling vindt bijvoorbeeld plaats via wifi, bluetooth, nfc of infrarood. Daarnaa gaan lampen automatisch aan als je thuiskomt en begint meteen muziek te spelen. Het is zelfs mogelijk slimme gordijnen, sloten of koelkasten aan te sturen. De Homey was voor de eerste kopers beschikbaar voor 179 of 199 euro. Inmiddels kost het product 299 euro. De eerste exemplaren worden begin 2015 verstuurd.

De makers haalden in juni ruim twee keer hun doel op.

1.) Awesomenauts: Starstorm - 345.835 dollar (274.443 euro)

Awesomenauts is een Nederlandse 2d-game uit 2012 waarin twee teams van drie spelers tegen elkaar strijden. Ronimo Games, het bedrijf achter de game, was in september 2013 klaar voor een nieuw hoofdstuk.

Ronimo wil nieuwe levels, karakters, functies en mappen toevoegen. Daarvoor zocht het bedrijf 125.000 dollar. Uiteindelijk haalde het 345.835 dollar op waarmee het de succesvolste Nederlandse Kickstarter ooit is. De campagne werd wel gestart voor de officiele lancering van Kickstarter in Nederland. Het was destijds al mogelijk via een omweg vanuit Nederland campagnes te starten.