De omstreden Hongaarse belasting op het gebruik van internet gaat niet door. Premier Viktor Orbán zwicht naar eigen zeggen voor de druk van massabetogingen. 

Hij maakte vrijdag op de staatsradio bekend het wetsvoorstel in te trekken.

De demonstraties hebben de invoering van de belasting ''onmogelijk'' gemaakt, aldus de premier. De regering wil volgend jaar een maatschappelijke discussie over de vraag of internet belast moet kunnen worden. Die discussie zal ''lange tijd'' gaan duren, zei Orbán.

Dinsdagavond gingen zo'n 100.000 Hongaren de straat op om te demonstreren tegen de plannen. De regering wilde met het belasten van dataverkeer meer inkomsten genereren.

In het wetsontwerp voor de begroting van 2015 werd een tarief genoemd van 150 forint (40 eurocent) per gigabyte. Later werd daar een plafond van 700 forint per maand voor huishoudens en 5000 forint voor bedrijven aan gekoppeld.

Kritiek

Internationaal werden de plannen ook zwaar bekritiseerd. Een woordvoerder van Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) noemde het ''de jongste stap om de vrijheid in Hongarije in te dammen".

D66-Europarlementariërs Sophie in ’t Veld en Marietje Schaake hebben vragen gesteld aan de Europese Commissie over het ''ontzettend slechte'' voorstel.