KPN moet ook de komende 3 jaar zijn koper- en glasvezelnetwerk openstellen voor andere aanbieders als Tele2 en Vodafone. 

Dat maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag bekend. Onder die voorwaarde mag KPN glasvezelconcurrent Reggefiber overnemen.

De openstelling van het KPN-netwerk moet ervoor zorgen dat er voldoende concurrentie overblijft. Door de fusie van UPC en Ziggo en de overname door KPN van Reggefiber zijn er op dit moment twee grote netwerken in Nederland waarover consumenten kunnen internetten, tv kijken en bellen.

Twee aanbieders vindt ACM te weinig om te kunnen spreken van gezonde concurrentie en daarom moeten andere aanbieders ook toegang krijgen tot het netwerk. Door de concurrentie op onder meer de prijs van diensten zouden consumenten en bedrijven volgens de toezichthouder jaarlijks minimaal 250 miljoen euro besparen.

''Concurrentie is goed voor de keuze en geeft een prikkel voor investeringen'', aldus een woordvoerder. ''Daarvoor zijn in ieder geval drie en liefst vier of vijf aanbieders nodig.''

UPC en Ziggo hoeven hun kabelnetwerk niet open te stellen voor concurrenten. "Op het netwerk van KPN kunnen andere aanbieders hun eigen producten aanbieden, terwijl dit op het netwerk van UPC/Ziggo maar heel beperkt mogelijk is", aldus ACM.

'Onterecht'

KPN laat in een reactie weten dat als niet dezelfde verplichtingen en regels gaan gelden voor Ziggo het bedrijf dat "onterecht" vindt. De provider benadrukt ook dat het om een voorlopig besluit gaat. Relevante partijen kunnen de komende zes weken reageren op het voorstel. Ook KPN zal dat doen. In het voorjaar van 2015 komt ACM met een definitief besluit.

KPN voert zijn belang in Reggefiber door de goedkeuring van ACM met 9 procent op naar 60 procent en krijgt daarmee de gehele zeggenschap over het glasvezelbedrijf. De transactie kost KPN 161 miljoen euro en wordt naar verwachting maandag afgerond.a