Andy Rubin, de oprichter van Android en jarenlang de directeur van de mobiele afdeling van Google, verlaat het bedrijf.

Dat bevestigt Google na berichtgeving van de Wall Street Journal.

Rubin nam in maart 2013 al afscheid van zijn rol als hoofd van de mobiele divisie van Google en leidde de afgelopen anderhalf jaar de nieuwe robotafdeling bij de zoekgigant.

De Android-oprichter vertrekt bij Google om een incubator voor startups die hardware ontwikkelen op te richten. Of Google daarbij betrokken is en hoe de incubator gaat heten, is onduidelijk.

Zijn taken als hoofd van de robotafdeling worden overgenomen door James Kuffner, onderzoeker bij Google en al onderdeel van de experimentele divisie binnen het bedrijf.

Android

Rubin werkt sinds 2005 bij Google sinds de zoekgigant het bedrijf achter mobiel besturingssysteem Android overnam. Rubin leidde het platform in de jaren daarna naar het hoogtepunt waarop het zich nu bevindt. Android heeft wereldwijd een aandeel van zo'n 80 procent op de smartphonemarkt.

"Ik wens Andy al het beste toe bij wat hij nu gaat doen", laat Larry Page, ceo van Google, in een verklaring weten. "Hij heeft met Android echt iets heel bijzonders neergezet waar een miljard mensen tevreden gebruik van maken. Bedankt daarvoor."

Beperkingen

Google wil niet uitwijden over de reden van het vertrek van Rubin. Volgens anonieme bronnen van de Wall Street Journal ervaarde hij beperkingen in zijn activiteiten bij Google.

Jessica Lessin, van de doorgaans goed ingelichte website The Information, twittert daarnaast dat Rubin vertrekt omdat hij een meer onafhankelijke status voor zijn robotafdeling wilde. Meer zoals Calico, het bedrijf van Google dat het mensenleven moet verlengen. Dit onderdeel wordt gerund als apart dochterbedrijf.

Rubin zelf zegt dat hij geen problemen had met onafhankelijkheid en dat hij weg is gegaan omdat hij iets nieuws wilde doen.

Een analist van IDC stelt dat het vertrek van Rubin ongepland klinkt: "Als Rubin vrijwillig weg was gegaan, zou je denken dat hij in ieder geval een deel van het robotproject wel had afgerond zodat er iets kon worden getoond voor zijn vertrek."

Robotafdeling

Google nam onder leiding van Rubin tal van robotbedrijven over, maar het is nog steeds onduidelijk wat het bedrijf precies wil bereiken en welke vooruitgang er al is geboekt.

De New York Times merkt op dat het vertrek van de Android-oprichter onderdeel kan zijn van de nieuwe rol van Google-ceo Page. Page zou zich meer willen richten op "het grotere plaatje". De huidige Android-baas Sundar Pichai krijgt om dat mogelijk te maken een belangrijkere rol bij Google.

Nu Rubin weg is zou Page volgens de New York Times meer ruimte hebben om zich te richten op de langetermijndoelen van het bedrijf zoals de ontwikkeling van robots.

Deze robots gaan ons leven veranderen

Bekijk de opvallendste overnames van Google