Peerby, een Nederlandse app waarmee gebruikers gemakkelijk spullen kunnen lenen van mensen in de buurt, heeft een investering van 1,7 miljoen euro binnengehaald.

De Franse investeringsmaatschappij XAnge leidt de investeringsronde. Andere investeerders zijn onder meer Techstars en het Nederlandse Sanoma Ventures, dat ook al in 2012 geld in de startup stak.

Peerby werd twee jaar geleden opgericht door Daan Weddepohl. Met de app kunnen gebruikers een oproep plaatsen die vervolgens naar andere Peerby-gebruikers in de omgeving wordt gestuurd. Zoek je bijvoorbeeld een ladder, dan krijgen mensen in de buurt de vraag of ze een ladder te leen hebben. Wanneer iemand het gezochte voorwerp heeft en wil uitlenen kan er een chat worden gestart om een afspraak te maken.

Volgens Peerby is er een 85 procent kans op een match en worden de meeste spullen binnen een halfuur gevonden.

De app is nu te gebruiken in Nederland, België, Londen en Berlijn. In de VS is er een pilot aan de gang in acht steden. De investering zal vooral worden gebruikt om uit te breiden in Amerika, waar het voor het eind van volgend jaar in tenminste vijftig steden actief wil zijn.