Zo'n dertien procent van de internetgebruikers gelooft niet in cyberdreigingen zoals hackers. Ze hebben het idee dat het gevaar wordt overdreven door beveiligingsbedrijven.

Dat blijkt uit een onderzoek van B2B International en Kapersky Lab.

Uit de enquête blijkt verder dat ook veel mensen die wel in online gevaren geloven er niet van overtuigd zijn dat ze zichzelf moeten beveiligen tegen die gevaren. Slechts 22 procent van de respondenten gelooft dat zij doelwit zouden kunnen zijn van cybercriminelen.

"Mensen die denken dat ze veilig zijn omdat cybercriminelen hen met rust zullen laten, begrijpen de aard van van online criminaliteit niet. Hackers richten zich niet op specifieke doelen, maar proberen zo veel mogelijk slachtoffers tegelijkertijd te raken", aldus Elena Kharchenko van Kapersky Lab.

Ongeveer een derde (32 procent) is bovendien niet bang dat hun online accounts kunnen worden gehackt, of is niet eens op de hoogte van dat gevaar. 42 procent van de internetgebruikers is niet op de hoogte van de financiële gevolgen van een eventuele hack.

Verder blijkt uit het onderzoek dat één op de vijf van de internetgebruikers niet weet dat dataverkeer op een onbeveiligd wifi-netwerk onderschept kan worden. 27 procent van de ondervraagden weet dit wel, maar maakt zich er geen zorgen over.

Drie dingen die nodig zijn om cybercrime te bestrijden