Whatsapp verliest 230 miljoen dollar in eerste helft 2014

De chat-app Whatsapp, die inmiddels onderdeel is van Facebook, verloor in de eerste helft van dit jaar al 230 miljoen dollar (180 miljoen euro). De omzet was slechts 15 miljoen dollar (11,8 miljoen euro).

Dat blijkt uit een document dat Facebook heeft ingediend bij Amerikaanse toezichthouders.

In heel 2013 haalde Whatsapp slechts 10 miljoen dollar aan omzet binnen, terwijl netto 138 miljoen dollar werd verloren. De meerderheid daarvan bestond uit compensatie voor werknemers in de vorm van aandelen, maar ook als dat niet wordt meegeteld komt het operationeel verlies op 40 miljoen dollar.

Facebook zei eerder al dat er voorlopig geen plannen zijn om geld te verdienen met de app. Ceo Mark Zuckerberg ziet Whatsapp vooral als een goede manier om een groot gebruikersaantal binnen te halen.

Tijdens een gesprek met investeerders benadrukte Zuckerberg dat dinsdag: "Producten zijn niet echt interessant als bedrijf totdat ze een miljard gebruikers hebben." Whatsapp heeft ruim 600 miljoen actieve gebruikers.

Abonnementen

Whatsapp heeft geen advertenties, maar experimenteerde wel met het vragen van 99 cent voor jaarlijkse abonnementen. Het eerste jaar bleef voor iedereen gratis.

"Voor de overname experimenteerden we met verdienmodellen, we probeerden in sommige landen geld te vragen", aldus Whatsapp-baas Jan Koum dinsdagnacht op de Code Mobile-conferentie. "We hadden Facebooks financiële steun op de lange termijn niet." 

Het is onduidelijk of de opmerking van Koum betekent dat het abonnementsmodel nu niet zal worden doorgezet. Op de site van Whatsapp wordt hier nog wel melding van gemaakt, al werden sommige gebruikers überhaupt nooit om een betaling gevraagd. Koum herhaalde wel dat er geen advertenties in Whatsapp komen.

Tijdens de presentatie van Facebooks kwartaalcijfers stelde het bedrijf dinsdag dat er in 2015 meer zal worden geïnvesteerd in overgenomen startups als Whatsapp en Oculus. Het is nog onduidelijk wat dat voor Whatsapp zal betekenen.

Internetbellen

Wel maakte Koum bekend dat de introductie van internetbellen via Whatsapp is uitgesteld tot het eerste kwartaal van 2015. De functie wordt al lange tijd beloofd, maar een introductie bleef tot nog toe uit.

Er zouden nog technische problemen zijn met het introduceren van belfuncties. Koum zei dat Whatsapp ook gebruikers wil bedienen die een 2G-internetverbinding hebben, omdat de app veel wordt gebruikt in landen waar 3G- en 4G-dekking schaars is.

Waarom betaalde Facebook 19 miljard dollar voor Whatsapp?

De zes beste Whatsapp-alternatieven

Lees meer over:
Tip de redactie