De nieuwe eurocommissaris Günther Oettinger (Digitale Economie) wil dat internetbedrijven als Google een heffing gaan betalen over het Europese intellectueel eigendom dat zij verwerken.

"Als Google intellectueel eigendom uit de EU gebruikt en dus verwerkt, dan kan de EU dit eigendom beschermen en aan Google een heffing vragen", aldus Oettinger dinsdag tegenover de Duitse krant Handelsblatt.

De eurocommissaris zegt duidelijk te willen vaststellen wat intellectueel eigendom überhaupt inhoudt en welke rechten auteurs en kunstenaars daaraan kunnen ontlenen. "Uiteindelijk volgt dan de vergoeding."

Nu hebben veel landen nog hun eigen regels rond auteursrecht. Zo was het in Nederland tot voor kort legaal om auteursrechtelijk materiaal te downloaden, al maakte een uitspraak van het Europees Hof daar een eind aan. De nieuwe Europese Commissie wil het auteursrecht meer verenigen in heel Europa, zodat in de EU één verenigde digitale markt ontstaat.

Balans

Oettinger verwacht dat het nog wel even zal duren voordat het zo ver is. Er moet in ieder geval een balans worden gevonden tussen de rechten van internetgebruikers en van auteursrechtenhouders, aldus de eurocommissaris. "Dat is moeilijk, daar heb ik minstens nog het hele volgende jaar voor nodig."

Op 1 november neemt de nieuwe Europese Commissie het stokje over van de Commissie van José Manuel Barroso. De portefeuille Digitale Zaken, die Neelie Kroes nu bezit, verdwijnt dan. In plaats daarvoor komt Andrus Ansip, vice-voorzitter Digitale Interne Markt. Onder hem bevindt zich Oettinger met de portefeuille Digitale Economie en Samenleving.

Deze politici gaan de komende vijf jaar over Europa's internet