KPN heeft in het derde kwartaal een nettoverlies geleden van 76 miljoen euro. 

De omzet nam daarbij opnieuw af, maar de krimp ging minder hard dan in het voorgaande kwartaal. Dat maakte het telecomconcern dinsdag bekend.

De omzet van KPN zakte vorig kwartaal met 5 procent naar 1,98 miljard euro. Die afname volgt op een krimp met 7 procent in het tweede kwartaal en 10 procent over heel vorig jaar.

Het bedrijf zag het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) vorig kwartaal ook verder afnemen, met 15 procent naar 650 miljoen euro.

Mobiel dataverkeer

KPN handhaafde de voorspelling dat de financiële resultaten ''tegen het einde van 2014'' zullen stabiliseren. Die resultaten staan al lange tijd onder druk, doordat er steeds minder wordt gebeld en ge-sms't.

Telecombedrijven proberen de opbrengsten uit mobiel dataverkeer op te krikken, maar weten daarmee over het algemeen de krimp van de omzet nog niet te stuiten. Die daalde ondanks een groei in het aantal klanten. 

KPN boekte naar eigen zeggen een goede voortgang in Nederland, daarbij doelend op een groei van het aantal klanten van vaste en mobiele bundels van 84.000 op de consumentenmarkt en 37.000 op de zakelijke markt. Het aantal breedbandklanten groeide met zesduizend. 

48 procent daarvan neemt zowel internet, bellen als televisie af van KPN, een zogeheten 'triple play'-pakket. In hetzelfde kwartaal een jaar geleden was dit 43 procent. Dankzij die stijging nam ook de gemiddelde omzet per klant toe met 2,3 procent naar 44 euro.

Reggefiber

Het nettoverlies van het derde kwartaal volgde op een winst van 87 miljoen euro een jaar eerder. De min ontstond door een afboeking van 114 miljoen euro op de optie die KPN heeft op de uitbreiding van zijn belang in Reggefiber.

KPN gaf begin dit jaar aan zijn belang in het glasvezelbedrijf uit te willen breiden, waardoor het de volledige zeggenschap krijgt bij Reggefiber. Toezichthouder ACM moet deze transactie nog goedkeuren.

Het telecombedrijf rondde vorig kwartaal de verkoop van het Duitse E-Plus af. Die leverde KPN onder meer 5 miljard euro in contanten op. Het bedrijf liet dinsdag weten dat daarvan 2 miljard euro wordt gebruikt om zijn schuldenlast terug te dringen.