De geheimen-app Whisper, die eerder werd beschuldigd van het actief volgen van gebruikers die de locatiediensten hebben uitgeschakeld, beweert zijn gebruikers juist niet te volgen.

Dat zegt Whisper-ceo Michael Heyward in een verklaring. De app, die ook in Nederland beschikbaar is, laat gebruikers anoniem berichten plaatsen, maar gebruikt wel de locatie (tot 500 meter nauwkeurig) van de gebruikers om berichten te sorteren.

Whisper werd door de Britse krant The Guardian beschuldigd van het volgen van gebruikers, ook als zij de locatiediensten hadden uitgeschakeld. Het redactieteam van Whisper, dat Whisper-geheimen scant voor potentiële nieuwsonderwerpen, zou dit tegenover journalisten van de Britse krant hebben gezegd. 

Heyward heeft het redactieteam voorlopig op non-actief gesteld. Volgens Recode is ook hoofdredacteur Neetzan Zimmerman op non-actief gesteld.

Gebruikers volgen

Heyward meldt dat Whisper gebruikers niet volgt als zij de locatiediensten hebben uitgeschakeld: "Sommige Whisper-gebruikers die de locatiediensten hebben uitgeschakeld melden wel hun locatie in een bericht of taggen hun locatie." Op deze manier zou toch nog de locatie van gebruikers kunnen worden achterhaald.

"We slaan het ip-adres op van degene die een Whisper-bericht plaats. Dat ip-adres wordt voor zeven dagen opgeslagen, en daar zijn we altijd heel duidelijk over geweest. Als we het ip-adres nog hebben en verplicht moeten afstaan aan de politie, dan doen wij dat", aldus Heyward.

Amerikaanse defensie

Het bericht dat Whisper data deelt met het Pentagon, zou volgens Heyward "misleidend" zijn: "We zoeken regelmatig op trefwoorden als 'zelfmoord' en 'depressie' voor een onderzoek naar het hoge aantal zelfmoorden in het leger voor het Amerikaanse ministerie van Defensie."

De Whisper-berichten die aan het ministerie van Defensie zijn doorgegeven, waren volgens Heyward publiekelijk beschikbaar en voorzien van locatiedata omdat de gebruiker had aangeven zijn of haar locatie te delen.

Alleen Whisper-berichten in de buurt van Amerikaanse legerbasissen zijn volgens de Whisper-ceo met het ministerie van Defensie gedeeld.