Twitter heeft de populaire fotodienst Twitpic enkele uren voordat de dienst zijn deuren zou sluiten overgenomen.

Dat meldt Twitpic-ceo Noah Everett in een blogpost. Door de overname blijft de dienst en bijbehorende foto's voorlopig nog online.

Twitpic meldde begin september dat de dienst zou sluiten na druk van Twitter, die de naam van de fotodienst te veel op zijn eigen sociale netwerk vindt lijken.

Als Twitpic niet af zou zien om hun merknaam officieel te registeren, zou de fotodienst geen toegang meer krijgen tot de diensten van Twitter. Hierdoor zou Twitpic onbruikbaar worden. Omdat Everett niet de financiële middelen had om een rechtszaak tegen Twitter te bekostigen, besloot hij de dienst te sluiten.

Overname

De fotodienst berichtte eerder al over een overname, om het nieuws enkele weken later weer in te trekken. De overname door Twitter lijkt vooral te zijn gericht op het behouden van de Twitpic-data. "Twitter vindt, net als wij, het beschermen van gebruikers en hun data belangrijk", aldus Everett. 

Het is vooralsnog onduidelijk welke plannen Twitter voor Twitpic heeft. De Twitpic-apps zijn verwijderd uit de App Store en Google Play, en de fotodienst accepteert geen nieuwe foto's. 

Twitpic

Twitpic was met name populair tijdens de begindagen van Twitter. Toentertijd had het sociale netwerk nog geen fotodienst, waardoor gebruikers met name Twitpic gebruikten om foto's te tweeten.

Achtergrond: De oorsprong, kracht en toekomst van Twitter

Bekijk de beste Twitter-apps voor uw smartphone