De inkomsten die Apple genereert uit iTunes zouden sinds het begin van dit jaar met 13 tot 14 procent zijn gedaald.

Dat bericht The Wall Street Journal op basis van ingewijden. 

Die daling komt overeen met het aantal losse downloads in het algemeen, dat volgens marktonderzoeker Nielsen ook met 13 procent gedaald is.

Daar staat wel een stijging tegenover van de inkomsten uit betaalde muziekdiensten, zoals Spotify en het recent ook in de Verenigde Staten gelanceerde Deezer. Die zouden in de Verenigde Staten in de eerste helft van 2014 met 23 procent gegroeid zijn.

Beats Music

Van Apple wordt verwacht dat het de streamingdienst van Beats, sinds begin augustus officieel onderdeel van het bedrijf, in iTunes gaat integreren. 

Volgens The Wall Street Journal gebeurt dat in 2015 en is Apple momenteel bezig om de service opnieuw te bouwen binnen iTunes.

Bij diensten als Beats Music, Spotify en Deezer hoeven gebruikers niet voor losse nummers te betalen, zij nemen een abonnement en kunnen vervolgens ieder beschikbaar nummer zonder extra kosten beluisteren.

Dat kan bij Deezer en Spotify via een gratis lidmaatschap met reclame, of bij alle drie met een betaalde variant zonder advertenties. De muziekdiensten betalen vervolgens royalties aan de artiesten op basis van het aantal keer dat hun muziek is afgespeeld.

Zo deed Apple het afgelopen kwartaal

Hoe Beats sluw, slim en snel populair werd