Airbnb, het platform waar huiseigenaren hun woning voor korte tijd kunnen verhuren aan bijvoorbeeld toeristen, is 13 miljard dollar waard.

Dat berichten zowel de Wall Street Journal als de Financial Times vrijdag op basis van anonieme bronnen.

Het jonge bedrijf dat in 2008 werd opgericht zou op zoek zijn naar nieuwe investeerders die aandelen van werknemers willen overkopen. Airbnb zoekt dus niet naar investeringen voor het bedrijf zelf, maar naar een beloning voor werknemers.

Het is volgens de twee financiële kranten ook een manier om een beursgang uit te stellen die vanwege het recente vertrek van de financieel directeur ver weg lijkt.

13 miljard dollar

Hoewel de investeringen nog niet rond zijn, stellen de anonieme bronnen dat het erop lijkt dat de verkoop van de aandelen Airbnb een waardering zal geven van 13 miljard dollar. In totaal zou er voor 50 miljoen dollar aan aandelen worden verkocht.

In april kwam de waarde van het bedrijf nog uit op 10 miljard dollar na een nieuwe investeringsronde. Inmiddels is er ruim 800 miljoen dollar in de website gestoken. Grote investeerders uitten de laatste tijd kritiek op de snelheid waarmee startups geld uitgeven.

Met een waardering van 13 miljard dollar zou Airbnb het op één na waardevolste private bedrijf in Silicon Valley worden. Alleen Uber werd onlangs hoger gewaardeerd op 17 miljard dollar.

Saillant detail is dat Airbnb meer waard is dan de grootste hotelketens die beursgenoteerd zijn. Wyndham Worldwide is momenteel 9,8 miljard dollar waard en Hyatt Hotels 9,2 miljard dollar.

Onder vuur

Airbnb ligt wel onder vuur in bijvoorbeeld New York vanwege het vermeende hoge percentage illegale woningen tussen het aanbod. Zo zouden woningen worden verhuurd voor te lange tijd achter elkaar en zou er in sommige woningen helemaal niemand woonachtig zijn.

Het is in veel landen en steden alleen toegestaan een woning te verhuren voor een korte periode en moet er het grootste gedeelte van het jaar een vaste bewoner aanwezig zijn. Het aanbod op Airbnb is vaak een stuk goedkoper dan goede hotelkamers.

Onder deze voorwaarden is Airbnb in Amsterdam toegestaan