De verkoop van Surface-tablets wordt een steeds belangrijker onderdeel van de omzet van Microsoft.

Dat heeft Microsoft donderdag tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers bekendgemaakt

De omzet uit de Surface-tak van Microsoft bedraagt het afgelopen kwartaal 908 miljoen dollar. Een jaar geleden leverde deze tak 400 miljoen dollar op. Daarmee groeien de inkomsten uit de Surface-tak binnen één jaar met 124 procent.

De stijging is grotendeels te danken aan de Surface Pro 3. De tablet werd eind juni door Microsoft geïntroduceerd en is grotendeels positief ontvangen.

Lumia en Xbox

Ook de verkoop van Lumia-smartphones blijft groeien. Het afgelopen kwartaal verkocht Microsoft 9,3 miljoen Lumia-telefoons, wat een stijging van 5,6 procent is ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. Toen werden er 8,8 miljoen Lumia-toestellen verkocht.

Verder verkocht Microsoft het afgelopen kwartaal 2,4 miljoen Xbox-consoles. Daarbij maakt Microsoft geen onderscheid tussen verkopen van de Xbox One en Xbox 360.

Cloud

De inkomsten uit de clouddivisie van Microsoft blijven ook belangrijk voor het Amerikaanse bedrijf, waarbij de inkomsten uit de commerciële cloud door producten als Office 365 en het zakelijke cloudplatform Azure met 128 procent is toegenomen.

De totale omzet uit de commerciële divisie van Microsoft bedraagt 12,2 miljard dollar. De hardwaredivisie, waar onder andere de Surface- en Lumia-verkoop onder vallen, is goed voor 11 miljard dollar.

Winst

De totale omzet van Microsoft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2015 (kalenderjaar 2014) bedraagt 23,2 miljard dollar. De totale nettowinst komt uit op 4,5 miljard dollar.

De omzet groeit een kwart in vergelijking met vorig jaar, maar de winst is ruim 13 procent lager dan een jaar geleden. Dit valt te wijten aan de integratie en reorganisatie van de telefoondivisie van Nokia. De mobieltjesfabrikant werd eind 2013 door Microsoft overgenomen voor 3,79 miljard euro.

Review: Surface Pro 3 is drie keer scheepsrecht voor Microsoft

Nieuwe Microsoft-ceo Satya Nadella: Visionair of veilige keus?