Facebook heeft de anonieme chat-app Rooms gelanceerd, waarmee gebruikers in chatkamers met elkaar over onderwerpen kunnen praten.

De Rooms-app is gratis in de App Store te downloaden, maar nog niet voor Nederlandse iOS-gebruikers.

Rooms bestaat uit chatkamers die door gebruikers kunnen worden opgestart. Een chatkamer kan bijvoorbeeld over een onderwerp gaan, waarna mensen over dat onderwerp in de chatkamer kunnen communiceren. Gebruikers kunnen naast tekst ook foto's en video's plaatsen.

De indeling van de chatkamers lijkt grotendeels op die van een forum. Zo kunnen belangrijke berichten vast worden gezet en is het mogelijk om op elkaar te reageren. Verder toont een chatkamer onder elkaar de meest recente foto's, video's en tekstberichten.

Om lid te worden van een chatkamer, moeten gebruikers een qr-code scannen of deze op de telefoon opslaan. De qr-code kan door de oprichter of leden van een chatkamer worden gedeeld.

Anoniem

Het reageren gaat geheel anoniem, want de gebruiker kan per chatkamer een gebruikersnaam instellen. Gebruikers hoeven ook geen Facebook-account te hebben om van Rooms gebruik te maken.

"Je mag zelf bepalen wanneer je jouw echte naam gebruikt", zegt Josh Miller, medeoprichter van discussiewebsite Branch. De website werd bijna een jaar geleden overgenomen door Facebook.