Het Openbaar Ministerie (OM) wil vermeend internetoplichter Robert-Jan van der Z. 5 jaar en 4 maanden in de cel hebben. 

Dat bleek donderdag voor de rechtbank in Haarlem.

Ook moet hij zijn slachtoffers van justitie voor bijna 50.000 euro schadeloos stellen en tienduizenden euro's criminele winst terugbetalen.

De strafeis van de aanklager was gelijk aan de maximale straf die de rechtbank kan opleggen. Van der Z. dupeerde met nepwebshops tussen 2010 en 2014 zo'n 175 mensen door betaalde spullen niet te leveren. Telegraaf-journalist John van den Heuvel spoorde hem in 2012 op in Venezuela, dat hem uitzette.

Vernuftig

Volgens het OM ging Van der Z. (37) slinks, professioneel en zonder scrupules te werk. Zo mailde hij de moeder van een 8-jarig meisje dat van haar eigen spaargeld een tablet bij hem had gekocht: ''Beste klant, wij kunnen helaas niet leveren, u krijgt ook geen geld terug, we gaan het lekker spenderen." Hij ondertekende met een valse naam.

Van der Z. werd eerder veroordeeld voor internetoplichting, maar ging na zijn vrijlating in 2010 volgens het OM ''met zijn enkelband nog om" snel op de oude voet verder. Vanaf april dat jaar deed hij dat ''op steeds vernuftigere wijze" vanuit Venezuela, aldus de aanklager.Slachtoffers lokte hij onder meer door webshops van bekende elektronicaketens te kopiëren.

Vorige week werd een dakloze man nog veroordeeld tot drie jaar cel vanwege de oplichting van zeker 200 mensen waarmee hij naar schatting 130.000 euro verdiende.

Hoe banken en politie samen internetoplichters aanpakken

Bekijk een overzicht van recente gevallen van internetoplichting