De Chinese smartphonemaker Xiaomi gaat de gegevens van buitenlandse gebruikers niet meer in Beijing opslaan. In plaats daarvan worden servers in de VS en in Singapore gebruikt.

Dat heeft Hugo Barra, hoofd van de internationale tak van het bedrijf, op Google+ bekendgemaakt.

Volgens Barra heeft de verhuizing vooral te maken met de snelheid die aan gebruikers kan worden geleverd, maar ook privacy lijkt mee te spelen. "Dit stelt ons in staat om hoge privacynormen te hanteren en om ons aan lokale databeschermingsregels te houden."

Eerder klaagden gebruikers toen bleek dat een clouddienst van Xiaomi ongevraagd gebruikersgegevens naar zijn servers stuurde. Sindsdien is die functie optioneel gemaakt.

Uitbreiding

Xiaomi-telefoons zijn in Nederland, nog niet verkrijgbaar, maar het bedrijf heeft voorzichtig zijn eerste stappen buiten de Chinese landsgrenzen gezet. Zo is het bedrijf actief in India en is ook al een kantoor geopend in Brazilië.

De telefoons van Xiaomi zijn in China ongekend populair door hun goede specificaties en lage prijzen. Het bedrijf verwacht in heel 2014 zo'n 60 miljoen smartphones te verkopen. In de eerste drie kwartalen van het jaar gingen al zo'n 44 miljoen smartphones over de toonbank.

Daarmee is Xiaomi bijvoorbeeld al groter dan de smartphonetak van Sony en ongeveer even groot als de telefoontak van LG, ondanks het feit dat Xiaomi in veel minder markten actief is.