Het Zweedse telecombedrijf Tele2 blijft groeien op de Nederlandse markt. De provider haalde hier in het derde kwartaal 26.000 nieuwe mobiele klanten binnen. 

Inmiddels bellen 791.000 mensen in Nederland mobiel met Tele2. Dat waren er een jaar eerder nog 640.000, meldde het concern donderdag.

Het aantal klanten met vast breedbandinternet en telefonie via Tele2 neemt juist af, met respectievelijk 6 en 22 procent. 

De omzet uit vast internet blijft voor Tele2 nog wel een stuk hoger dan de verdiensten uit mobiele telefonie. Aan breedbandinternet werd 627 miljoen Zweedse kronen (68 miljoen euro) verdiend, terwijl de mobiele tak 497 miljoen kronen (54 miljoen euro) opleverde.

Aanbod

Tele2 verklaart de aanwas van mobiele klanten deels door een versimpeling van het aanbod van mobiele abonnementen, die het bedrijf in september doorvoerde. De omzet uit Nederland, na Zweden de grootste markt voor Tele2, daalde afgelopen kwartaal op jaarbasis met 7 procent tot 1,36 miljard Zweedse kronen (149 miljoen euro).

Concernbreed bedroeg de omzet bijna 6,6 miljard kroon, 1 procent meer dan een jaar eerder. Tele2 boekte een nettowinst van 726 miljoen kroon, tegen een verlies van 123 miljoen kroon in het derde kwartaal vorig jaar.

De Nederlandse brutowinst kwam op 206 miljoen Zweedse kronen (22,4 miljoen euro), 29 procent minder dan een jaar eerder. Die daling wijt Tele2 aan de kosten van de opbouw van het eigen 4G-netwerk, en concurrentie op de vaste internetmarkt.

4G

Tele2 wordt naast KPN, Vodafone en T-Mobile de vierde provider met een eigen 4G-netwerk, al is nog onduidelijk wanneer dat netwerk actief wordt. 

De opbouw lijkt in ieder geval in volle gang te zijn, want de investeringsuitgaven van Tele2 Nederland lagen in het derde kwartaal een stuk hoger dan in eerdere kwartalen, op 401 miljoen Zweedse kronen (44 miljoen euro). In de drie voorgaande kwartalen werd tussen de 137 en 272 miljoen Zweedse kronen per kwartaal uitgegeven.