Twitter wil het registreren bij mobiele apps makkelijker maken door de traditionele combinatie van wachtwoord en e-mailadres te vervangen door een telefoonnummer.

Twitter presenteerde de nieuwe functie, Digits, woensdag op zijn eerste ontwikkelaarsconferentie in vier jaar.

De nieuwe inlogmethode werkt in drie stappen: er wordt gevraagd of Twitter mag worden gebruikt om de gebruiker in te schrijven bij een app, daarna moet het telefoonnummer worden opgegeven en ten slotte wordt er een bevestigingsbericht gestuurd naar het opgegeven nummer.

Digits zal als een eigen merk opereren, en krijgt ook een eigen site waar de diverse logins voor apps beheerd kunnen worden.

Fabric

De nieuwe functie maakt onderdeel uit van Fabric, een nieuwe toolset voor ontwikkelaars van mobiele apps die Twitter moet transformeren van een online dienst naar een online, mobiel softwareplatform. Voor consumenten zal Digits echter het meest zichtbare onderdeel zijn van Fabric.

Met behulp van Fabric wordt het voor ontwikkelaars onder meer een stuk makkelijker om tweets in hun apps te embedden, tweets te laten opstellen vanuit andere apps en wordt het ook een stuk makkelijker om Twitter te gebruiken om in te loggen bij andere apps. Ook heeft het advertentieplatform een grote hoeveelheid nieuwe functies gekregen.

Hoe het traditionele wachtwoord langzaam verdwijnt