Google heeft Inbox geïntroduceerd, een maildienst die gebruikers moet helpen bij het organiseren en prioriteren van berichten in hun inbox.

Dat maakt Google vandaag bekend op zijn officiële blog. Inbox is een aparte dienst en staat dus los van Gmail.

"E-mail startte als een manier om berichten rond te sturen op kantoor. Maar dertig jaar later, met een telefoon in onze broekzak, kan e-mail gebruikt worden om contact op te nemen met de hele wereld", aldus Google.

Volgens de internetgigant moet de nieuwe dienst helpen om de belangrijkste mails te scheiden van de minder belangrijke berichten.

Dat doet de dienst met een aantal functies, die veel weghebben van de mogelijkheden die de Mail-app Mailbox biedt. Zo worden er berichten gebundeld op basis van het type mail, zoals Gmail sinds vorig jaar ook al op kleinere schaal.

Mails in een bepaalde groep, zoals bijvoorbeeld rekeningen, kunnen tegelijkertijd worden gearchiveerd. Inbox kan ook leren van de acties, zodat bepaalde handelingen voortaan automatisch gebeuren.

Vluchtinformatie

Ook wordt er bepaalde informatie uitgelicht. Zo worden er bijvoorbeeld vluchtnummers of foto's uit een bericht gehaald. Die informatie kan worden gebundeld met andere informatie van elders op het web. In het geval van een vliegreis wordt het vluchtnummer bijvoorbeeld gebundeld met alle relevante vluchtinformatie.

Inbox maakt het verder mogelijk om reminders toe te voegen, of e-mails voorlopig even weg te schuiven om ze op een later gekozen tijdstip terug te laten keren.

Inbox verkeert momenteel nog in een gesloten betaversie. De eerste groep testgebruikers is uitgenodigd door Google. Zij kunnen op hun beurt een aantal vrienden uitnodigen.