Microsoft heeft woensdag de Microsoft Garage gelanceerd, een website waarop het al zijn experimentele apps voor verschillende besturinssystemen toont.

Microsoft Garage bestaat intern al sinds 2009 als een soort vrijplaats waar medewerkers van het bedrijf hun experimentele en innovatieven projecten kwijtkunnen. Inmiddels heeft de groep 32 afdelingen met zo'n tienduizend leden.

Aan het project zelf is niets veranderd, maar het bedrijf heeft nu besloten om het project openbaar te maken en de apps uit te laten testen door zijn gebruikers.

Opvallend is dat het project zich niet alleen richt op Windows-apps, maar ook op andere platforms. Zo zijn er ook apps beschikbaar voor iOS, Android en Android Wear.

Een van de meest opvallende apps is Torque, een Android Wear-app die het mogelijk maakt om met Bing te zoeken via een Android-smartwatch. Hiervoor hoeft de gebruiker alleen zijn pols te draaien en vervolgens de zoekopdracht in te spreken.

In een blogpost benadrukt Microsoft dat het commando "OK, Google", dat normaal nodig is voor stemopdrachten in Android Wear, met Torque niet meer nodig is.

Voor verschillende soorten resultaten, zoals het weer en locaties, zijn speciale weergaves beschikbaar die zijn geoptimaliseerd voor smartwatches.

Volgens Microsoft wordt de polsbeweging in 95 procent van de gevallen juist herkend. Toen de ontwikkelaars drie maanden geleden aan Torque begonnen, was dat slechts 70 procent.

Vergrendelscherm

Microsoft heeft ook de app Next Lock Screen beschikbaar gemaakt. Die Android-app toont belangrijke informatie op het vergrendelscherm, zodat de telefoon minder vaak ontgrendeld hoeft te worden.

"Op Windows Phone hebben we Live Tiles, zodat je een app niet hoeft te openen om dat soort dingen te zien", aldus productmanager Ronette Lawrence. "Op Android-telefoons is er weinig informatie die je kan zien zonder een app te openen."

Microsoft heeft ook de Android-app Journeys & Notes online gezet. Die app maakt het mogelijk om verhalen en klachten over het openbaar vervoer te publiceren. Het is vervolgens mogelijk om verhalen te zien van mensen die op dezelfde route forenzen.

Xbox One

Naast de Android-apps heeft Microsoft Garage ook de Xbox One-game Voice Commander gemaakt. Dat is een schietgame die in de ruimte plaatsvind en deels met de stem wordt bestuurd.

Gebruikers kunnen hun stem gebruiken om aanvallen te starten en om defensieve gebouwen neer te zetten. Volgens Microsoft kan een "bijna oneindig" aantal spelers meedoen aan het spel, al moeten zij dan wel allemaal door elkaar hun commando's roepen.

Voor Windows en Windows Phone lanceert Microsoft Collaborate, een "gedeeld digitaal whiteboard" waarop collega's samen kunnen brainstormen.

Momenteel zijn er zestien apps beschikbaar, die niet allemaal nieuw zijn. Snipp3t, een iOS-app waarmee celebritynieuws kan worden gevolgd, werd bijvoorbeeld al eerder dit jaar gelanceerd. De app is nog niet in Nederland verkrijgbaar.