De Hongaarse regering is van plan om een aparte internetbelasting in te stellen, waarbij internetproviders per gigabyte een bedrag aan de staat moeten afstaan.

In het huidige wetsvoorstel moeten internetproviders voor 1 gigabyte 150 forint (ongeveer vijftig cent) afdragen. Het is aannemelijk dat het wetsvoorstel wordt geaccepteerd omdat de regeringspartij van premier Victor Orban een tweederdemeerderheid heeft in het parlement.

Eerder stelde de Hongaarse regering al een speciale telecombelasting in, waarbij er per gebelde minuut of verstuurd sms-bericht een bedrag moet worden afgedragen.

De overheid hoopt met de nieuwe belasting de staatskas jaarlijks met zo’n 20 miljard forint (ruim 65 miljoen euro) te spekken.

Belastingvoordelen

Dat bedrag lijkt echter een stuk hoger uit te kunnen komen, blijkt uit de statistieken van het Hongaarse internetverkeer. Volgens de Hongaarse nieuwssite Index zou de belasting de staat zelfs 95 miljard forint kunnen opleveren (bijna 290 miljoen euro). De Hongaarse internetproviders draaien een gezamenlijke omzet van 164,4 miljard forint (zo’n 535 miljoen euro).

De internetproviders kunnen de nieuwe belasting van hun vennootschapsbelasting aftrekken, maar het voordeel blijkt maar beperkt: een van de drie grootste internetproviders, Magyar Telekom (eigendom van Deutsche Telekom), heeft de afgelopen jaren ongeveer 200 tot 300 miljoen forint (0,65 tot 1 miljoen euro) aan vennootschapsbelasting betaald, te danken aan belastingvoordelen.  

Klanten

Volgens analisten kan de nieuwe belasting een provider als Magyar zo’n 10 miljard forint (ruim 30 miljoen euro) per jaar kosten, indien er geen limiet aan de belasting is, zo meldt Reuters. De internetproviders willen nog niet ingaan op de vraag of ze de extra kosten zullen doorberekenen op hun klanten.

Enkele uren na publicatie van het wetsvoorstel hadden tienduizenden Hongaren zich al verzameld in een Facebookgroep waarin ze protesteren tegen de nieuwe belasting. Die pagina is inmiddels verwijderd.