GT Advanced Technologies (GTAT), de failliete saffierglasleverancier van Apple, heeft een "vriendschappelijk" einde aan zijn samenwerking met Apple weten te bereiken.

Dat meldt onder meer de Wall Street Journal woensdag.

Apple had een overeenkomst met GTAT waarbij meer dan 500 miljoen dollar aan leningen werden verstrekt voor het starten van grootschalige saffierglasproductie. Dat bijvoorbeeld zou kunnen worden gebruikt voor iPhone-schermen.

De nieuwe iPhone 6 en 6 Plus worden echter geleverd met Gorilla Glass, net als eerdere iPhones. Ondertussen vroeg GTAT onder mysterieuze omstandigheden een faillissement aan.

GTAT zal nu proberen de machines die worden gebruikt voor saffierproductie te verkopen. Het opgebrachte geld gaat naar Apple, die de apparatuur bekostigde. Verder heeft GTAT beloofd Apple niet in diskrediet te brengen.

Openbaarheid

Investeerders in GTAT, die mogelijk veel geld verliezen door het faillissement, zijn niet tevreden met de overeenkomst met Apple. Zij willen weten hoe de schikking precies in elkaar zit, zegt advocaat Michael Stamer.

Door de schikking lijkt het erop dat documenten over de misgelopen samenwerking tussen GTAT en Apple geheim blijven. GTAT wil die documenten zelfs helemaal uit het archief van de rechtbank laten verwijderen.

Er zijn nog wel meerdere rechtszaken die openbaarheid alsnog proberen af te dwingen. Onder meer de uitgever van de Wall Street Journal is zo'n rechtszaak begonnen. Het bedrijf vindt dat aandeelhouders en het algemene publiek het recht hebben om de documenten in te zien.