Nederlandse brancheverenigingen Nederland ICT, NLKabel en FIAR CE vinden dat het kabinet bij de nieuwe berekening van de thuiskopieheffing een uitspraak van het Europese Hof negeert.

Dat schrijven de verenigingen in een brief aan de pers. Nederland ICT, NLKabel en FIAR CE vertegenwoordigen respectievelijk Nederlandse ICT-bedrijven, kabelbedrijven en leveranciers van consumentenelektronica.

De verenigingen reageren op de verlaging van de thuiskopieheffing waar de ministerraad vorige week mee instemde. Toen werd duidelijk dat de heffing per 1 januari 2015 met dertig procent omlaag gaat.

Europese uitspraak

Volgens de brancheverenigingen is die verlaging niet genoeg, want er zou onvoldoende rekening worden gehouden met een uitspraak van het Europese Hof. Die oordeelde eerder dit jaar dat Nederland een downloadverbod moest instellen. De thuiskopieheffing, die artiesten moet compenseren voor verloren inkomsten door illegaal downloaden, was volgens het Hof geen acceptabel alternatief.

Tot nu toe werd bij de berekening van de hoogte van de thuiskopieheffing rekening gehouden met illegale downloads. Tot de Europese uitspraak stond de Nederlandse overheid dergelijke downloads door consumenten toe.

Omdat zulke downloads nu illegaal zijn, kunnen ze volgens de brancheverenigingen niet meer worden meegerekend in de hoogte van de thuiskopieheffing. Deze zou enkel nog moeten compenseren voor legale thuiskopieën. Toch is het streefbedrag dat met de thuiskopieheffing opgehaald moet worden volgend jaar gelijk aan dit jaar: 30 miljoen euro.

De verlaging is doorgevoerd omdat vorig jaar 15 miljoen euro meer werd opgehaald dan dat streefbedrag.

Voorbarig

De Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT), die de staatssecretaris adviseert over de hoogte van de heffing, noemt de kritiek van de brancheverenigingen voorbarig. "Wij wachten liever de Algemene Maatregel van Bestuur af", reageert een woordvoerder van SONT.

Dat uitvoeringsbesluit wordt later dit jaar gepresenteerd en moet meer duidelijkheid bieden over de precieze invulling van de nieuwe thuiskopieheffing. Die heffing wordt uiteindelijk door de staatssecretaris bepaald en SONT speelt daarbij een puur adviserende rol.

De thuiskopieheffing geldt onder meer voor computers, telefoons en tablets, en voor opslagmedia als harde schijven en blanco dvd's.

Hoe hoog is de thuiskopieheffing op dit moment?

Alles wat je moet weten over het downloadverbod