Satya Nadella, de kersverse directeur van Microsoft, verdiende het afgelopen boekjaar 84,3 miljoen dollar. Ongeveer elf keer zijn salaris van vorig jaar.

Dat blijkt uit documenten die voor Microsoft zijn ingediend.

Nadella werd in februari 2014 ceo en het gebroken boekjaar van Microsoft, waar het salaris over gaat, liep eind juni af.

De nieuwe ceo van het bedrijf krijgt 59,2 miljoen dollar in aandelen die pas in 2019 vrij zullen komen als Microsoft het op de beurs beter doet dan 60 procent van de S&P-500-bedrijven. Als Microsoft het beter doet dan 80 procent van die bedrijven kan de bonus zelfs oplopen tot 88,8 miljoen dollar.

Uitgaande van de bonus van 59,2 miljoen dollar in aandelen, komt de totale beloning voor Nadella over de periode van juni 2013 tot en met juni 2014 uit op 84,3 miljoen dollar.

Bonussen

Zo kreeg Nadella ook nog een jaarlijkse aandelenbonus van 7,1 miljoen dollar die wel direct uitgekeerd wordt. Ook is er een geldbonus van 3,6 miljoen dollar uitgedeeld en bedraagt het basissalaris van de nieuwe directeur van Microsoft zo'n 1 miljoen dollar.

Nadella ontving ook een extra vergoeding van 13,5 miljoen dollar onder een vorig jaar geïntroduceerde bonusregeling. Dat was nog voor hij ceo werd en Nadella ontving daarmee de hoogste bonus van alle Microsoft-managers.

De Wall Street Journal stelt dat de omvang van deze bonus laat zien dat de raad van bestuur Nadella al langer als waardevol en als een potentiële opvolger van ceo Steve Ballmer zag. De bonus werd al toegekend in de zomer van 2013.

Wie is Nadella en waarom werd hij ceo?