Facebook en Mark Zuckerberg, directeur van het bedrijf, klagen diverse advocaten aan vanwege het verdedigen van Paul Ceglia die in een eerdere rechtszaak claimde recht te hebben op de helft van het bedrijf Facebook.

Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die maandagnacht (Nederlandse tijd) zijn ingediend.

Ceglia startte in 2010 een rechtszaak tegen Zuckerberg omdat hij een contract zou hebben waarin stond dat hij vanwege een vroege investering recht had op de helft van Facebook. Een rechter bepaalde in 2012 dat de documenten vervalst waren.

Facebook en Zuckerberg klagen nu tal van advocaten aan die Ceglia in de zaak hebben bijgestaan. Het gaat in het bijzonder om diverse advocaten van de grote kantoren DLA Piper en Milberg.

Schadevergoeding

Volgens het bedrijf wisten de advocaten dat het contract van Ceglia nep was. "We hebben vanaf het begin duidelijk gemaakt dat de beweringen van Paul Ceglia onjuist waren en dat we degene achter deze zaak verantwoordelijk zouden houden", aldus Colin Stretch, hoofd van de juridische afdeling van Facebook.

Het bedrijf wil dat de juridische kosten worden vergoed en eist een schadevergoeding als straf. Om welk bedrag het gaat wordt niet bekendgemaakt.

"DLA Piper en de andere genoemde advocatenkantoren wisten dat de zaak gebaseerd was op vervalste documenten en ze zetten de aanklacht toch door. Zij moeten verantwoordelijk worden gehouden."

'Ongefundeerd'

In een verklaring noemt DLA Piper de rechtszaak "ongefundeerd" en stelt het bedrijf dat Facebook probeert advocaten te intimideren zodat ze geen aanklachten indienen tegen het bedrijf. "We zullen deze waardeloze rechtszaak agressief verdedigen en zullen zegevieren."

Facebook benadrukt dat de aanklacht van Ceglia geloofwaardigheid kreeg toen DLA Piper besloot de man te verdedigen. 

Bekijk de ontwikkeling en groei van Facebook sinds de oprichting in 2004