'Facebook-bericht niet geldig als mededeling zwangerschap aan vader'

Een Facebook-bericht was voor een aanstaande moeder in Oklahoma niet afdoende om de vader van het kind op de hoogte te brengen van haar zwangerschap.

Dat zei een rechter van het hooggerechtshof in Oklahoma afgelopen week, zo meldt The Wall Street Journal.

Het ging daarbij om een voogdijzaak tussen de biologische vader, Billy McCall, en de adoptieouders van het inmiddels twee jaar oude kind.

McCall wil dat hij de juridische vader van het kind wordt verklaard, nadat dit recht hem via een eerdere uitspraak werd onthouden.

Volgens McCall heeft hij nooit de kans gehad om zijn verantwoordelijkheid als biologische vader te nemen en zich het ouderlijke recht toe te eigenen, omdat hij pas na de geboorte achter het vaderschap kwam. 

Ongelezen bericht

De biologische moeder, destijds nog een tiener, had hem eerder wel een Facebook-bericht gestuurd waarin ze haar zwangerschap bekendmaakte.

McCall zag dat bericht pas na de geboorte, zo claimt hij, toen hij zelf via Facebook contact op probeerde te nemen met het meisje. Hierin stond dat het meisje zwanger was en dat ze het kind ter adoptie ging aanbieden.  

De biologische vader heeft het kind vervolgens naar eigen zeggen meerdere malen bezocht en gaf ook financiële steun via een vast bedrag per maand. 

Onterecht oordeel

De rechter oordeelt nu dat zijn ouderlijk recht hem daarom onterecht is ontzegd, mede omdat hij de intentie toonde om zijn verantwoordelijkheid als vader te nemen. 

Een van de redenen voor het weigeren van dit recht was namelijk dat hij al voor de geboorte van de zwangerschap op de hoogte was en toen geen actie heeft ondernomen. 

In hoger beroep wordt Facebook als communicatiemiddel echter als "onbetrouwbaar" aangemerkt met betrekking tot het melden van een zwangerschap. Ongehuwde, biologische vaders hebben in de staat Oklahoma recht op een dergelijke melding.

Lees meer over:
Tip de redactie