FBI-directeur James Comey vindt dat het versleutelen van data op mobiele telefoons te ver is gegaan. Een 'backdoor' voor inlichtingendiensten moet wat hem betreft eventueel bij wet worden geregeld. 

Dat zei de FBI-topman donderdag, aldus de New York Times.

Vorige maand deed Comey al soortgelijke uitspraken. Toen zei hij echter nog in gesprek te zullen gaan met Apple en Google, om hen ertoe te bewegen mee te werken aan politieonderzoek.

Comey haalt hiermee uit naar de laatste versies van Android en iOS, waarin dataversleuteling standaard aan staat. Ook andere grote techbedrijven zoals Facebook en Microsoft steken steeds meer geld en energie in het beveiligen van data. 

Die versleuteling zorgt er voor dat er geen gegevens meer kunnen worden gehaald van telefoons die zijn gevonden of in beslag zijn genomen. Telefoongesprekken en in sommige gevallen e-mailverkeer en tekstberichten kunnen nog wel worden afgetapt.

Volgens de FBI-topman brengt de versleuteling het inlichtingenwerk in gevaar. Vooral het onderzoek in kinderporno- en kidnapzaken zou worden bemoeilijkt. 

Witte Huis

De FBI-baas neemt hiermee overigens een ander standpunt in dan een recent rapport van een adviesorgaan van de Amerikaanse regering, dat er juist voor pleit om dataversleuteling door commerciële partijen onder geen beding tegen te houden. Het is dus nog maar de vraag of Comey en de Amerikaanse regering wat dit betreft op één lijn zitten. 

Ook spreekt Comey enkel namens de FBI, en niet namens andere inlichtingendiensten zoals bijvoorbeeld de NSA.

Hoe Europa de data van zijn burgers wil beschermen 

Vier manieren om wachtwoorden veilig op te slaan